VS waarschuwt dat Iran nog maar paar weken verwijderd is van fabriceren kernbom – wat doet Israël? – Xandernieuws

vs-waarschuwt-dat-iran-nog-maar-paar-weken-verwijderd-is-van-fabriceren-kernbom-–-wat-doet-israel?-–-xandernieuws

12-06-21 04:50:00,

Israëlische F-15’s. Die kunnen echter niet de allerzwaarste bunker-buster bommen vervoeren die nodig zijn om de ondergrondse Iraanse nucleaire installaties te vernietigen. (Afbeelding: (3)).

—————————————————————————————————————————————–

Kersverse premier Bennett moet meteen een van allerzwaarste besluiten ooit maken – Ex-chef Mossad wijst op jarenlange sabotage acties en moordaanslagen om ontwikkeling Iraanse kernwapens te stoppen

—————————————————————————————————————————————–

De kersverse nieuwe Israëlische regering, voor het eerst in 12 jaar zonder Benyamin Netanyahu, krijgt meteen een loodzware test voor zijn kiezen. Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken is Iran namelijk nog maar een paar weken verwijderd van de ‘nucleaire breakout’, het kunnen fabriceren van een kernbom. Netanyahu en topmilitairen hebben altijd benadrukt dat dit een absolute rode lijn voor Israël is, die militaire actie tot gevolg zal hebben – desnoods zonder Amerikaanse steun of instemming. Indien de nieuwe regering die lijn doortrekt, dan zou het Midden Oosten al op korte termijn in een enorme oorlog kunnen worden gestort.

Maar liefst acht partijen, van links tot rechts, en voor het eerst zelfs een Arabische fractie, waren er met een minimale meerderheid van 1 zetel voor nodig om Netanyahu van de troon te stoten. De politiek wilde namelijk per se een vijfde verkiezing in slechts twee jaar tijd voorkomen. Daarnaast klonk bij velen de roep om ‘verandering’. Tal van politici, waaronder voormalige bondgenoten zoals Naftali Bennett, verklaarden openlijk een regering zonder Netanyahu te willen vormen.

Blinken: ‘Kwestie van weken’

Dit ‘allegaartje’ kabinet van partijen met normaal gesproken hemelsbrede meningsverschillen wordt meteen zwaar op de proef gesteld. Bidens minister Antony Blinken heeft het Amerikaanse parlementaire comité BuZa namelijk laten weten dat het Iraanse nucleaire programma naar een breakout ‘galoppeert’. Sommige voorraden uranium zijn tot 20% verrijkt, en een nog kleiner deel zelfs tot boven de 60%. ‘Als dit zo doorgaat dan is het een kwestie van weken,’ waarschuwde hij.

Nu moet daaraan toegevoegd worden dat er vanaf 2008 bijna ieder jaar wel een keer wordt gezegd dat Iran ‘nog maar een paar maanden / weken’ is verwijderd van een eigen kernbom. Tot nu toe is er geen hard bewijs geleverd dat het land zo’n bom al heeft gebouwd of getest.

Voor gewone kernenergie is het overigens totaal onnodig om uranium tot 20% of 60% te verrijken.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: