Studie toont aan dat menselijke cellen RNA-sequenties kunnen omzetten in DNA – DissidentNL

studie-toont-aan-dat-menselijke-cellen-rna-sequenties-kunnen-omzetten-in-dna-–-dissidentnl

15-06-21 03:13:00,

Menselijke cellen kunnen RNA-sequenties omzetten in DNA , blijkt uit een studie gepubliceerd door Thomas Jefferson University (Verenigde Staten) in Science Advances . Het team, dat de functie van een polymerase bestudeerde, is van mening dat deze ontdekking “een lang gekoesterd dogma in de biologie uitdaagt”, aldus de school in een verklaring.

Tot nu toe werd aangenomen dat polymerasen slechts in één richting werkten, van DNA naar RNA, wat naar analogie verhindert dat RNA-berichten “herschreven worden in het meesterkookboek van genomisch DNA”. Het onderzoeksteam levert nu “het eerste bewijs” dat RNA-segmenten kunnen worden herschreven in DNA, “mogelijk het centrale dogma van de biologie uitdagen en brede implicaties kunnen hebben die van invloed zijn op vele gebieden van de biologie”, meldt El Mundo.

“Het feit dat een humaan polymerase dit zeer effectief kan doen, roept veel vragen op”, zegt Richard Pomerantz, een van de auteurs van de studie, onder meer of het mogelijk is dat RNA-berichten kunnen worden gebruikt als sjablonen om genomisch DNA te repareren of te herschrijven.

Bovendien is hij van mening dat “dit werk de deur opent naar vele andere onderzoeken die ons zullen helpen het belang te begrijpen van het hebben van een mechanisme om RNA-berichten om te zetten in DNA in onze eigen cellen.”

Het lichaam heeft 14 DNA-polymerase, enzymen die een sleutelrol spelen bij DNA-replicatie, waardoor genetische informatie van de ene cel naar de andere kan worden doorgegeven. Hiervan voeren er slechts drie het meeste werk uit om het volledige genoom te dupliceren, terwijl de rest voornamelijk verantwoordelijk is voor het detecteren en repareren van breuken of fouten in DNA-strengen.

De studie concentreerde zich op theta-polymerase.

Het team, geleid door Gurushankar Chandramouly , richtte hun onderzoek op een zeer ongebruikelijk polymerase, theta-polymerase genaamd, dat DNA herstelt, maar vatbaar is voor fouten of mutaties.

Dat is een eigenschap die onderzoekers zeggen te delen met reverse transcriptase, een enzym dat veel voorkomt in virussen, zoals hiv. Reverse transciptase werkt als een DNA-polymerase, maar het kan ook RNA binden en RNA op een DNA-streng opnieuw lezen.

Het team vergeleek de twee en ontdekte dat theta-polymerase in staat was om RNA-berichten om te zetten in DNA en dat “net zo goed deed als HIV reverse transcriptase”,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: