Verzwegen feiten over de landing van de Ryanair vlucht in Minsk

verzwegen-feiten-over-de-landing-van-de-ryanair-vlucht-in-minsk

15-06-21 08:45:00,

Verzwegen feiten over de landing van de Ryanair vlucht in Minsk

15.06.2021 | www.kla.tv/19005

Op 23 mei kreeg een passagiersvliegtuig van de Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair, dat op weg was van Griekenland naar Litouwen, de opdracht te landen in Minsk (Belarus). Daarbij werd het vliegtuig begeleid door een Wit-Russisch gevechtsvliegtuig. President Aleksandr Loekasjenko zelf had hiertoe opdracht gegeven omdat er melding was gemaakt van explosieven aan boord. Het toestel werd na de noodlanding gecontroleerd, maar er werden geen explosieven gevonden. Vervolgens werden “alle passagiers aan een veiligheidscontrole onderworpen”. De blogger en journalist Roman Protasevich werd hierbij gearresteerd. Het optreden van de Wit-Russische autoriteiten leidde tot massale kritiek in het Westen. Er was sprake van “staatsterrorisme” door Wit-Rusland, “een door de staat gepleegde kaping van een passagiersvliegtuig” en “staatsluchtpiraterij”. De staats- en regeringsleiders werden het in recordtempo eens over een heel pakket sancties tegen de regering van Loekasjenko. Zo zullen Wit-Russische luchtvaartmaatschappijen niet langer het luchtruim van de EU mogen doorkruisen. Nauwelijks vermeld in de westerse media was de verklaring van het Wit-Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken: Het incident moet worden gezien vanuit het oogpunt van veiligheid. “Het lijdt geen twijfel dat het optreden van onze bevoegde autoriteiten volledig in overeenstemming was met de bestaande internationale regels,” aldus de woordvoerder van het ministerie, Anatoly Glass. Voor het onderzoek naar de feiten heeft het Belarussische ministerie van luchtvaart vertegenwoordigers van internationale luchtvaartautoriteiten en deskundigen uit de EU en de VS uitgenodigd. Als bewijs dat er geen druk werd uitgeoefend op de bemanning van de Ryanair-vlucht en dat er geen bedreigingen waren, werden opnames van de gesprekken tussen de verkeersleider en de piloot ter beschikking gesteld. De woordvoerder van het ministerie, Glas, bekritiseerde het Westen voor het overhaast trekken van conclusies. De situatie wordt met opzet geëscaleerd en gepolitiseerd. Noch Europa, noch de VS tonen volgens de diplomaat enige bereidheid om de situatie objectief te onderzoeken, “in plaats daarvan weerklonken onmiddellijk weer slogans over sancties”. De vraag of de “bommelding” slechts een voorwendsel van de Wit-Russische regering was om het vliegtuig tot landen te dwingen en Protasevitsj te arresteren, kan gegrond zijn. Toch moet de arrestatie van Protasevitsj worden gezien in een context die door de westerse media en politici consequent wordt genegeerd: 1. Protasevitsj is zeker geen gewone blogger of journalist. Hij was een van de medeoprichters van het Telegram-kanaal NEXTA.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: