SPARS, pandemie in de maak? – EnerzijdsAnderzijds

spars,-pandemie-in-de-maak?-–-enerzijdsanderzijds

16-06-21 09:53:00,

We zitten nog midden in de ellende van Covid-19, de pandemie die ‘toevallig’ enkele maanden voor haar uitbraak in New York in een simulatiespel werd geoefend.
De organisator was het Johns Hopkins Center for Health Security. De rekening van koffie met cake werd betaald door de Melina & Bill Gates Foundation. Het gezelschap heeft de smaak te pakken en lijkt aan de volgende pandemie te werken: SPARS. Het document gaat uit van het jaar 2025.
Een verkenning van de adviezen van deze handelaars in angst.

SPARS Pandemic

Deze verkenning maakt de volgende pandemie een stuk waarschijnlijker.

Van de makers van Covid-19.

Angst als change agent

Grote delen van de westerse wereld kennen al sinds 1945 vrede, politieke stabiliteit en relatieve welvaart. Dat is een comfortabele constatering. Dat betekent dat de bevolkingen uit die werelddelen hun perceptie van risico en veiligheid geleidelijk hebben aangepast. Waar de generatie die WWII heeft meegemaakt veiligheid en risico relateert aan het al dan niet overleven van een bombardement, aan het al dan niet opgepakt worden en ‘verdwijnen’ in een gevangenenkamp of erger, leeft de huidige generatie met code oranje als een storm dreigt en wordt een matig virus direct tot mondiale pandemie verklaard. In ruil voor veiligheid, of in elk geval de illusie van veiligheid, lijkt ons geen prijs meer te hoog: zeg maar overheid wat we moeten opgeven, maar redt ons van de risico’s.

Met 76 jaar vrijheid en relatieve veiligheid is de lat steeds hoger komen te liggen. Een al dan niet reële dreiging van een inval van ‘de Russen’ was de basis voor de Koude Oorlog. Met deze angst voor een inval of een kernoorlog accepteerde de bevolking stijgende uitgaven voor defensie, maar ook de plaatsing van kernwapens op Nederlandse bodem.
Met de val van de Berlijnse Muur en het imploderen van de Sovjet-Unie (nu Rusland) kwam een einde aan die angst. Het leek alsof de wereld definitief afscheid had genomen van politieke en militaire confrontaties. Een decennium (1990-2000) van een naïef optimisme brak aan.
Met het uitbreken van de conflicten in het voormalig Joegoslavië, tussen Bosnië, Servië en Kroatië, stonden de Europeanen weer met de beide benen op de grond. Toch weer oorlog op het Europese continent. Met de gruwelijke geschiedenis van Srebrenica verloor ook Nederland haar onschuld.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: