Vier piloten zijn overleden en vragen stapelen zich op – luchtvaartmaatschappijen onder druk

vier-piloten-zijn-overleden-en-vragen-stapelen-zich-op-–-luchtvaartmaatschappijen-onder-druk

25-06-21 08:00:00,

Is het nog verantwoord om te vliegen? Krijgen we straks vluchten die alleen toegankelijk zijn voor ongevaccineerde passagiers, in vliegtuigen die alleen mogen worden bestuurd door ongevaccineerde piloten? Vliegen op grote hoogten kan bloedklonteringen veroorzaken en Covid-vaccinaties kunnen ook bloedklonteringen veroorzaken. De trombose-stichting beschrijft de risicofactoren op trombose (bloedklonteringen) bij lange reizen:1
 

Risicofactoren lange reizen
 

• Bij lang stilzitten is uw bloedstroom trager en kan worden belemmerd door het zitten in een bepaalde houding. Dit geeft meer kans op een verhoogde stolbaarheid van het bloed en dus op trombose. Als u lange tijd stil zit (dat kan ook tijdens bijvoorbeeld de studie zijn), kan een trombose ontstaan. Dit kan ook gebeuren bij jonge en sportieve mensen.
 
• Een lange vliegreis, langer dan 5 uur, kan extra risico geven op een trombose, doordat het zuurstofgehalte van de lucht lager is. Dat heeft invloed op de samenstelling van het bloed, en kan ertoe leiden dat het bloed sneller stolt. Zeker in combinatie met langdurig zitten in een vliegtuigstoel neemt het risico op een trombose dan toe. Het risico op trombose door vliegen is ongeveer 3 keer groter dan op de grond. Dit is gelukkig nog steeds een klein risico: trombose treft normaal gesproken per jaar 2 op de 1000 mensen.
– Trombose stichting1

Een klein risico is groot geworden?

Op 28-03-21 bericht de Volkskrant: ‘Advies aan piloten: na coronavaccin twee tot drie etmalen niet vliegen’
“Vliegtuigbemanningen krijgen het advies om zeker twee etmalen niet te vliegen nadat ze het coronavaccin hebben gekregen. Dit om te voorkomen dat ze op 8 kilometer hoogte last krijgen van bijwerkingen, aldus het Europese agentschap voor luchtvaartveiligheid (EASA).” – Volkskrant2

“Zeker twee etmalen”…. en dan is de kans op bijwerkingen “zeker” voorbij? Is dit voldoende onderzocht?

 

British Airways heeft op 17-06-21 bekend gemaakt dat er vier piloten binnen één week zijn overleden.3 Piloten worden streng gecontroleerd op hun lichamelijk conditie. Ze waren gezond en onder de 50 jaar. British Airways ontkent dat er verband zou zijn met recente Covid-19 vaccinaties.

Afscheid

 
Van de piloten is op gepaste wijze afscheid genomen, maar er leven nog vragen – bijvoorbeeld:

Hoe lang zat er tussen de vaccinatie en hun overlijden?

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: