De geplande cyber-aanval – EnerzijdsAnderzijds

de-geplande-cyber-aanval-–-enerzijdsanderzijds

26-06-21 06:54:00,

Terwijl in 2020 de wereld worstelde met het mondkapje en de 1,50 meter, keken 5 miljoen mensen uit 57 landen via een live stream naar een merkwaardig evenement: een gecoördineerde cyberaanval. Onder toeziend oog van Mikhail Mishustin, de premier van de Russische Federatie, de veelbesproken Klaus Schwab, van het World Economic Forum, als ook topmanagers van INTERPOL, ICANN, Visa, IBM, de Russische bank Sber werd de mondiale kwetsbaarheid van de inmiddels allesomvattende interconnectiviteit op haar robuustheid getest.
In juli dit jaar staat een vervolg-event op stapel: Cyber Polygon. Is dit dan die ‘grote schok’ die Willem-Alexander in de Troonrede van 2020 bedoelde, of gaat ook deze oefening geruisloos aan ons voorbij?

Wat is Cyber Polygon

De aanhoudende geruchten dat dit jaar een mondiale cyber attack is te verwachten deden bij ons de nodige alarmbellen afgaan. Volgens die geruchten zullen aanvoerlijnen worden aangevallen, vooral voor voedsel, waardoor er voedseltekorten zouden ontstaan. Een exercitie die de wereld in een nog grotere ellende kan storten dan waarin we nu al zitten. De aanvoer van voedsel kan hier en daar zeker een probleem worden, maar eerder ten gevolge van de zinloze lock downs van 2020 die talrijke distributiekanalen ontregelde.
We herinneren ons daarnaast de woorden van Willem-Alexander tijdens de Troonrede 2020: ‘Het is duidelijk dat de wereld zich, over de coronacrisis heen, moet voorbereiden op de mogelijkheid van een volgende pandemie of een andere externe schok.‘ Moeten we de koning nu als verspreider van nepnieuws of complotten gaan beschouwen?
Bij elkaar genomen genoeg reden om wat verder graven.

Cyber Polygon blijkt een jaarlijks event te zijn. Drijvende krachten achter dit event blijken nu eens niet de Amerikanen te zijn, maar ‘de Russen’. Dat verklaart de aanwezigheid van de premier van de Russische Federatie Mikhail Vladimirovich Mishustin. Mishustin volgde in januari 2020 de afgetreden premier Dmitry Medvedev op.
Dit digitale oefen-event vond voor het eerst in de zomer van 2019 plaats, toen de pandemie voor de meesten van ons nog niet in beeld was. De oefening vond in Rusland plaats (video).

Cyber Polygon editie 2021 lijkt zo op het eerste gezicht niet een codenaam voor een allesverstorende cyber-aanval waarvoor het door sommigen wordt gehouden.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: