Informatie of propaganda? Probleem of perceptie? – EnerzijdsAnderzijds

informatie-of-propaganda?-probleem-of-perceptie?-–-enerzijdsanderzijds

27-06-21 04:53:00,

Na bijna anderhalf jaar lijken we in een nieuwe realiteit te leven. Een ‘onbekend’ virus leek onze leiders al direct tot inzicht te brengen dat het ons naar een ‘Nieuw Normaal’ zou voeren. Hoe zij dat konden weten, niemand die het weet. Niemand die er naar vraagt.
Maar zitten we wel in een nieuwe realiteit of zijn wij onderdeel van een psychologisch construct dat via het beeldscherm aan ons wordt opgedrongen? Wat is fictie, wat is realiteit? Wanneer gaat informatie over in propaganda? Hebben we een probleem of is die door mediale brainwash in onze perceptie ontstaan?

Afbeelding van Andrew Martin via Pixabay

We moeten teruggaan naar wellicht de donkere jaren van de Europese geschiedenis om een vergelijkbare periode te vinden waarin niet de realiteit maar de perceptie van de realiteit het handelen van mensen bepaalde. Een tijd waarin niet de feiten maar het door massa-media gecommuniceerde beeld van de feiten de samenleving gewild moest veranderen. We hoeven daarbij niet alleen aan de NAZI-tijd te denken, maar de DDR was in dit opzicht ook een voorbeeld van een voortdurende manipulatie van hoe mensen de realiteit moesten zien. Momenteel wordt Noord-Korea nog als meest extreme voorbeeld van voortdurende ‘brainwash’ gezien.

Sinds maart 2020 lijken we weer in zo’n tijd te leven waarin we 24/7 een stroom van eenzijdige informatie op ons afgevuurd krijgen met het doel om de samenleving in een schoktoestand te brengen en te houden opdat machtige belangen de door hen gewenste realiteit tot stand hebben gebracht, ook bekend onder het ‘Nieuwe Normaal’. Het proces dat onze samenleving daar moet brengen kreeg de naam ‘The Great Reset’.

Basis voor een dergelijke werkwijze is het creëren van angst voor een toekomstige situatie die mogelijk of zelfs waarschijnlijk nooit zal intreden, maar met uit andere context gebruikte beelden zo aannemelijk mogelijk wordt gemaakt. Twee onderwerpen volgen op dit moment, in afwisselende prioriteit, dit patroon: het virus en het klimaat.

Bij beide onderwerpen vallen dezelfde zaken op.

  • Het toekomstbeeld is gitzwart: als we niets doen loopt het slecht met ons af;
  • De mens is de oorzaak, als hij zich niet anders gaat gedragen zal dat toekomstbeeld realiteit worden; schuldgevoel dat we in deze situatie zitten wordt voortdurend versterkt;
  • Wie niet meedoet houdt ‘het probleem’ in stand en brengt ons allen in gevaar;

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: