Indiase High Court: ‘geen verplichte inentingen’ – EnerzijdsAnderzijds

indiase-high-court:-‘geen-verplichte-inentingen’-–-enerzijdsanderzijds

06-07-21 08:34:00, Het Indiase Hooggerechtshof

Vaccins zijn niet verplicht en het gebruik van geweld of misleiding om een onwillige, wilsbekwame volwassene het vaccin te laten nemen, wordt beschouwd als zowel een misdrijf als een onrechtmatige daad, zo oordeelde het Hooggerechtshof op 23 juni 2021. Een soortgelijke wet is reeds vastgesteld door het Hooggerechtshof van India.
Dat meldt de Indiase Orde van Advocaten op haar website.

Door middel van verschillende besluiten van de Deputy Commissioners, worden winkeliers, verkopers, plaatselijke taxichauffeurs en anderen verplicht zich te laten vaccineren voordat zij hun werkzaamheden kunnen hervatten. Het Hof vraagt zich af of vaccinatie überhaupt verplicht kan worden gesteld en of een dergelijke verplichting het recht van een burger om in zijn levensonderhoud te voorzien, kan aantasten. Het is volgens haar een kwestie waarover moet worden nagedacht.

In het arrest van het Hooggerechtshof van Meghalaya van 23 juni 2021 staat dat:

‘Aldus, door gebruik van geweld of door misleiding indien een onwillige bekwame volwassene ertoe wordt gebracht het griepvaccin te ondergaan, zou worden beschouwd als zowel een misdrijf als een onrechtmatige daad of burgerlijk onrecht, zoals werd geoordeeld in Airedale NHS Trust v Bland gerapporteerd in 1993 AC 789 = (1993) 2 WLR 316 = (1993) 1 All ER 821, ongeveer dertig jaar (30) geleden. Aldus is het dwingende element van vaccinatie, sinds de eerste fasen van de invoering van vaccinatie als preventieve maatregel tegen verschillende ziekten, keer op keer niet alleen ontmoedigd maar ook consequent veroordeeld door de rechtbanken gedurende meer dan een eeuw‘.

In de veelgestelde vragen (FAQ’s) over het COVID-19-vaccin, van het Indiase Ministerie van Volksgezondheid en Gezinswelzijn, luidt het antwoord op de vraag (die verschijnt onder volgnummer 3): Is het verplicht om het vaccin te nemen?: ‘Vaccinatie voor COVID-19 is vrijwillig.’

In een eerdere rechtszaak tegen de Union of India (2018) 5 SCC 1, is als volgt geoordeeld;
In de context van beslissingen op het gebied van gezondheid en medische zorg houdt de uitoefening van zelfbeschikking en autonomie door een persoon de uitoefening in van zijn recht om te beslissen of en in welke mate hij bereid is om zich te onderwerpen aan medische procedures en behandelingen,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: