Prof. Bob de Wit: Covid rommelig begin nieuw tijdperk – EnerzijdsAnderzijds

prof.-bob-de-wit:-covid-rommelig-begin-nieuw-tijdperk-–-enerzijdsanderzijds

06-07-21 05:01:00,

Prof. dr. Bob de Wit is Professor Strategic Leadership aan het Center of Strategy, Organization & Leadership van Business University Nyenrode. Hij is in deze hoedanigheid al jaren bezig met toekomstverkenningen. Voor hem was al langer duidelijk dat het industriële tijdperk dat nu zo’n 200 jaar onze samenlevingen vorm geeft, voorbij is. Haar marktmechanismen werken niet meer, het financiële stelsel is op (schuldenlast) en onze democratieën geven geen tegenwicht meer aan de uit de hand gelopen macht van grote corporates.
In een recente presentatie gaf hij in een spoedles inzage in wat hij als onze toekomst ziet. Covid mag dan een virus zijn, het is slechts het startschot voor een aantal onrustige jaren waar we doorheen moeten.

Professor Bob de WitHet Nieuwe Normaal

Wat bedoelde Rutte en alle andere regeringsleiders in hun toespraak van maart 2020 nu toch met het ‘Nieuwe Normaal’? Niemand legde het verband uit tussen dat ‘Nieuwe Normaal’ en het virus. En toch is die er: het is de noodzakelijke schok om de samenleving te dwingen afscheid te nemen van het oude en over te gaan naar een nieuwe onzekere toekomst. Prof De Wit: ‘Covid-19 is helemaal geen gezondheidscrisis, kijk naar de cijfers. Covid-19 is een (noodzakelijke) maatschappijcrisis.

Intelligente Lockdown

Toen in maart de ‘intelligente lockdown’ werd afgekondigd dacht De Wit, dit zou wel eens het begin kunnen zijn van de transitieperiode van het industriële naar een nieuwe periode. ‘Ik zag al snel dat de prognoses van Covid niet konden kloppen.’ De mortaliteit was niet zoals de WHO na beelden uit China en Bergamo prognotiseerde 3,4%, maar volgens De Wit en zijn collega’s 0,23%. Dat cijfer is onlangs door meerdere organisaties bevestigd. Opvallend was volgens De Wit dat het CBS voor het eerst dergelijke cijfers niet voor leeftijd ging corrigeren waardoor een verkeerd beeld ontstond als zou het een ziekte met een A-status zijn. De Wit: ‘Dat vond ik erg merkwaardig‘.

COVID is geen gezondheidscrisis, maar een maatschappijcrisis.

PROFESSOR BOB DE WITIk zie geen A-ziekte

Zijn visie op Covid en haar mogelijke verband met de transitieperiode zorgde ervoor dat De Wit vier keer van LinkedIn is verwijderd. Volgens De Wit is in het afgelopen decennium besloten belangrijke mondiale problemen mondiaal aan te pakken,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: