Ze doen het al met muizen… de gevaccineerden zijn de volgende: een schakelaar omzetten in het hoofd – Frontnieuws

ze-doen-het-al-met-muizen…-de-gevaccineerden-zijn-de-volgende:-een-schakelaar-omzetten-in-het-hoofd-–-frontnieuws

06-07-21 05:08:00, © Anna Marchenkova (CC BY 4.0) Met nieuwe technologie zijn wetenschappers in staat om draadloze controle uit te oefenen over hersencellen van muizen met slechts een druk op een knop. Het eerste wat ze deden was de muizen hongerig maken, schrijft W. Wayt Gibbs in een artikel van april 2017 op de Rockefeller University site.

Zet uw aluminium hoedje op – Controle over de hersenen is niet zo’n vergezocht idee als het misschien lijkt. In het laboratorium van Jeffrey M. Friedman gebeurt het de hele tijd, hoewel de proefpersonen muizen zijn en geen mensen.

Friedman en zijn collega’s hebben een radiografische afstandsbediening voor de eetlust en het glucosemetabolisme van muizen gedemonstreerd – een gesofisticeerde techniek om draadloos neuronen in de hersenen van de dieren te veranderen. Met een druk op de knop kunnen zij muizen hongerig maken of hun eetlust onderdrukken, terwijl de muizen normaal doorgaan met hun leven. Het is een instrument dat zij gebruiken om de neurologische basis van eten te ontrafelen, en het zal waarschijnlijk ook toepassingen hebben voor studies van andere hard-wired gedragingen.

Friedman, Marilyn M. Simpson professor, werkt al enkele jaren samen met Sarah Stanley, een voormalig postdoc in zijn lab die nu assistent professor is aan de Icahn School of Medicine bij Mount Sinai en medewerkers aan het Rensselaer Polytechnic Institute aan de techniek. De groep was zich bewust van de beperkingen van de bestaande methoden om hersencellen in levende dieren op te roepen en ging op zoek naar een nieuwe manier. Een ideale aanpak, zo redeneerden zij, zou zo niet-invasief en niet-beschadigend mogelijk zijn. En hij zou snel en herhaaldelijk moeten werken.

Hoewel er andere manieren zijn om signalen af te geven aan neuronen, heeft elke manier zijn beperkingen. Bij diepe hersenstimulatie, bijvoorbeeld, leiden wetenschappers een draad door de hersenen om een elektrode naast de doelcellen te plaatsen. Maar het implantaat kan nabije cellen en weefsels beschadigen op een manier die het normale gedrag verstoort. Optogenetica, die op dezelfde manier werkt maar gebruik maakt van glasvezeloptica en een lichtpuls in plaats van elektriciteit, heeft hetzelfde probleem. Een derde strategie – het gebruik van medicijnen om genetisch gemodificeerde cellen in muizen te activeren – is minder ingrijpend, maar medicijnen hebben een traag effect en raken niet snel uitgewerkt.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: