Het kapotmaken van de westerse beschaving

het-kapotmaken-van-de-westerse-beschaving

08-07-21 07:34:00, 0 Preview artikelen 8 juli 2021 Het kapotmaken van de westerse beschaving

Karel van Wolferen

Kapotmaken van datgene waar mensen aan gewend zijn. Aan wat een samenleving vanzelfsprekend vindt. De term ‘het nieuwe normaal’ voorspelt de toekomst. Het is intimiderend. Een alledaags psychologisch verweer wordt ermee kapotgemaakt. Dat is de bedoeling. V

anaf het begin in maart waren de maatregelen toegespitst op gewoontes, ceremoniën, allerlei gelegenheden waarbij leden van een samenleving op de meest intensieve manier verbondenheid met elkaar beleven. Bruiloften. Verjaardagen. Begrafenissen. Vieringen van wat dan ook, vaak van symbolische waarde die tijdens de persoonlijke ervaring ervan de betekenis van het leven verdiepen. Het moest kapot. Bindmiddelen van de samenleving moeten kapot. Men moest afstand gaan houden van elkaar. Boze blikken werden aangemoedigd bij schending van dat gebod. Als iedereen zich maar aan de regels ging houden, dan zou het zo voorbij zijn. In sommige Europese landen mocht je alleen het huis uit om eten te kopen of je hond uit te laten. Gebedshuizen van alle religies in de meeste regio’s van de wereld werden gesloten; iets dat geen enkele andere dictatuur ooit voor elkaar heeft gekregen.
De aanwezigheid bij een stervende werd afgekeurd of in inrichtingen waarin veel sterven plaatsvindt onmogelijk gemaakt. Een van de meest schrijnende voorbeelden die mij onder ogen kwam, was het verhaal van een echtpaar dat een halve eeuw het leven had gedeeld, maar op afzonderlijke plaatsen werd verzorgd, en in de laatste drie maanden van hun bestaan elkaar nog maar één keer kort mochten zien. Is een wredere aanpak van de maatschappij denkbaar?

Absurd hoge boetes, geëist door een soort amateur politie die, na een training die niets voorstelt, vrienden mag stoppen als ze te dicht bij elkaar door een park lopen. Nog absurder hogere boetes voor eet- en drinkgelegenheden, waarvan de bediening zich niet helemaal op de meest nauwlettende manier aan de nieuwe regels houdt. Regels die op geen logica zijn gebaseerd en geen staatsrechtelijk bestaansrecht hebben. Het is een voorproefje van de technocratische tirannie die ons te wachten staat. Wanneer die er eenmaal is dan is er geen sprake meer van een gemeenschap. Opzieners in een bureaucratie mogen hun ogen niet afkeren van onschendbare regels en protocollen. Ze zijn geprogrammeerd als robots bij het uitvoeren van hun functie.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: