Waarom Forbes’ RijkenLijst niet de rijkste families op de planeet bevat – DissidentNL

waarom-forbes’-rijkenlijst-niet-de-rijkste-families-op-de-planeet-bevat-–-dissidentnl

08-07-21 07:33:00,

Samen met de Rockefellers wordt de Rothschild dynastie geschat op een waarde van meer dan een triljoen dollar.

Hoe zijn deze machtige families verbonden met de voortdurende crisis van de wereldwijde welvaartsongelijkheid, waarom zijn zo veel mensen zich niet bewust van hun bestaan, en waarom noemt Forbes ze nooit in hun jaarlijkse lijst van ’s werelds rijkste mensen?

De ongelijkheid in rijkdom is uit de hand gelopen, en dat is geen toeval

In januari 2014 maakte Oxfam bekend dat de rijkste 85 mensen van de planeet een gezamenlijk vermogen van 110 biljoen dollar delen. Het cijfer was gebaseerd op Forbes’ rijkenlijst 2013, en het staat gelijk aan 65 keer de totale rijkdom van de hele onderste helft (3,5 miljard) van de wereldbevolking. Terwijl sommige misleide commentatoren dit verwelkomden als “fantastisch nieuws”, walgde de rest van ons, meldt True Activist.

Winnie Byanyima, de uitvoerend directeur van Oxfam, zei destijds: “Het is onthutsend dat in de 21e eeuw de helft van de wereldbevolking niet meer bezit dan een kleine elite, waarvan het aantal comfortabel in een dubbeldekkerbus zou passen.”

Twee maanden later, na de berekening van Oxfam en na de publicatie van de nieuwe rijkenlijst van 2014, deed Forbes-journaliste Kasia Morena wat fact-checking. Zij ontdekte dat het aantal miljardairs dat hetzelfde bezit als de armste 3,5 miljard was gedaald van 85 naar 67: wat een enorme verbreding van de wereldwijde ongelijkheidskloof in slechts één jaar laat zien.

Fast-forward naar 2015, en een ander Oxfam onderzoek. De liefdadigheidsorganisatie tegen armoede waarschuwde in januari dat als er niets wordt gedaan om de mondiale ongelijkheid in rijkdom aan te pakken – bijvoorbeeld door bedrijven te dwingen belasting te betalen en offshore belastingparadijzen te sluiten – de rijkste 1% in 2016 meer zal bezitten dan alle anderen in de wereld samen.

In een paper genaamd Wealth: Having it all and wanting more, schetst Oxfam hoe de rijkste 1 procent zijn aandeel in de wereldwijde rijkdom heeft zien stijgen van 44% in 2009 tot 48% in 2014, en waarschijnlijk de 50% zal overschrijden in 2016. Winnie Byanyima waarschuwde opnieuw dat de explosieve toename van de ongelijkheid de strijd tegen de armoede in de wereld belemmert op een moment dat een op de negen mensen niet genoeg te eten heeft en meer dan een miljard mensen nog steeds moeten rondkomen van minder dan 1,25 dollar per dag.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: