De stikstofkwestie is voorwendsel om recht op privé-eigendom in Nederland aan te tasten

de-stikstofkwestie-is-voorwendsel-om-recht-op-prive-eigendom-in-nederland-aan-te-tasten

14-07-21 12:50:00,

Nancy Beijersbergen / Shutterstock.com

Auteur: Cultuur onder vuur.

Net als CO2 is stikstof nodig voor het overleven van mens en dier. Het is dus geen gif dat we moeten bestrijden. CO2 bevordert de groei van planten. Dat is de reden waarom glastuinbouwers CO2 in hun kas spuiten. Zo is het ook met stikstof, dat voeding is voor de planten en de groei bevordert. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat het nooit te veel zou kunnen zijn. Vooral niet voor soorten die op arme grond zijn aangewezen. Teveel van het goede is ook te veel.

Europese Unie handhaaft nieuwe parameters – Natura 2000

Af en toe verlaten de Brusselse eurocraten het comfort van hun air-conditioned kantoorkamers in de wansmakelijke EU- gebouwen, om met een nieuw ‘briljant’ idee te komen. Het gaat altijd dezelfde kant op: een gevaarlijk pad naar een totalitaire, almachtige wereldregering, die de legitieme identiteit van de naties in het gedrang brengt. In de eerste jaren na 2000 lanceerde de Europese Commissie een van deze ‘briljante ideeën’, een programma met de naam Natura 2000, dat tot doel heeft een Europees netwerk op te zetten voor de bescherming van “broed- en rustplaatsen voor zeldzame en bedreigde soorten”, zoals vermeld staat op de officiële website. In Nederland zijn 180 gebieden als onderdeel van een dergelijk netwerk aangewezen.

Natuurnetwerk nederland natura 2000 clo
Bron: Compendium voor de Leefomgeving

Een oogje houden op de eigendommen

Om particuliere eigenaren rustig te houden, zegt de Europese Commissie:

N2000: “Natura 2000 is geen systeem van strikte natuurreservaten waaruit alle menselijke activiteiten zouden worden uitgesloten. Hoewel het strikt beschermde natuurreservaten omvat, blijft het meeste land privé-eigendom.”

Commentaar: De EU zegt ons dat we rustig moeten blijven: het land zelf – in ieder geval “het grootste deel” daarvan, blijft in particulier bezit. Maar…

N2000: “De lidstaten moeten zeker stellen dat de locaties op een duurzame manier worden beheerd, zowel ecologisch als economisch”.

Commentaar: Hier zit het gif. De staten, die onder controle staan van de Europese Commissie in Brussel, moeten ervoor zorgen dat deze “particuliere” grond voldoet aan alle EU- en VN- beschermingsparameters.

Wat betekent dat? Niets en alles. De definitie van duurzaam zal niet door een volwassen debat worden geleverd,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: