In het Friese Burum botst het 5G-netwerk.

in-het-friese-burum-botst-het-5g-netwerk.

14-07-21 01:08:00,

In het Friese Burum moeten schotelantennes noodsignalen van schepen opvangen. Met de komst van het 5G-netwerk moeten ze wijken, opzouten. Satellietprovider Inmarsat spant een rechtszaak aan tegen het nieuwe frequentieplan. Een Haagse administratieve rechtbank heeft op 30 juni 2021 met een voorlopige voorziening bevolen en de regering opgedragen in overleg te treden met Inmarsat om volgend jaar een andere oplossing te vinden voor het vrijgeven van de frequenties voor de 5G-diensten.

                                    De schotels van Inmarsat bij Burum. Foto: Marcel van Kammen

Een deel van de frequenties voor het mobiele 5G netwerk gigahertz (GHz) is in gebruik bij het interceptiestation (grondstation Inlichtingendiensten) voor satellietcommunicatie, welke staat in het Friese Burum. Het satellietstation in Burum, ook wel Satellietgrondstation 12 genoemd of It Grutte Ear (“Het grote oor”) of de Grutte Earen, bestaat uit een gedeelte van Defensie en een commercieel gedeelte van Inmarsat. Er staan rond de veertig schotels opgesteld, schreef de Leeuwarder Courant in 2016.

Volgens TNO ( Toegepast-Natuurwetenschappelijk Onderzoek) is boven de denkbeeldige lijn Amsterdam – Zwolle de 3,5 GHz band volledig in gebruik voor het satellietcommunicatie interceptiestation van de inlichtingendiensten in Burum. TNO heeft geconstateerd dat het onmogelijk is om gezamenlijk gebruik (én de Telecom én Defensie en Inmersat) te maken van de 3,5 GHz-band in Noord-Nederland. De bedoeling is dat het interceptiestation een andere plek krijgt en dat de 3,5 gigahertzband gebruikt wordt voor 5G, voor draadloos gebruik.

Daar waar defensie vertrekt uit Burum, blijft Inmarsat zitten en spant een proces aan omdat het niet lukt een andere plek te vinden. 30 juni 2021 beslist de rechter dus dat het satellietbedrijf Inmarsat zijn ontvangstschotels in het Friese Burum voorlopig niet hoeft te verplaatsen maar met de overheid samen zoeken naar een oplossing.

Satellietgeschiedenis
De locatie in Burum is in 1973 geopend door koningin Juliana. De PTT – voorloper van KPN – zag Burum als een geschikte plek om grote antennes te plaatsen voor telefoonverkeer met de VS. Het landschap rondom Burum is nog even weids als in 1973. Maar in de ether wordt het krap. De nieuwe radiofrequenties die de zendmasten van het mobiele netwerk mogen gebruiken en de bestaande satellietcommunicatie zitten elkaar in de weg. Dat merken ook de inlichtingendiensten AIVD en MIVD, die vanuit Burum straks niet meer tientallen satellieten boven de evenaar kunnen afluisteren en dus gaan verhuizen: het ministerie van Defensie heeft een oplossing gevonden en verhuist.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: