G20 onderschrijft wereldwijde CO2-belasting

g20-onderschrijft-wereldwijde-co2-belasting

17-07-21 08:44:00,

Christine Lagarde, ECB. Foto Shutterstock.

Auteur: Eric Worrall.

Vertaling: Martien de Wit.

Bankiers die als gast waren uitgenodigd op de G20 spraken ook over de noodzaak om pensioenfondsen te ‘ontsluiten’, zodat ze het spaargeld van gewone mensen kunnen investeren in de bestrijding van de klimaatcrisis.

G20-ministers ondersteunen CO2-belasting om klimaatverandering te helpen aanpakken

ECB-voorzitter Christine Lagarde roept op tot een mechanisme dat de “werkelijke kosten van CO2” weerspiegelt

Leslie Hook in Londen en Kristen Talman in Venetië

De ministers van Financiën van de G20 hebben voor het eerst gezamenlijk ingestemd met het beprijzen van koolstof, waarbij zij het eens zo omstreden idee hebben omschreven als één instrument van het “brede scala aan instrumenten” om de klimaatverandering aan te pakken.

Het belasten van koolstofdioxide-emissies heeft de G20-leden lang verdeeld, met name de VS, die er historisch tegen gekant waren.

“Het aanpakken van de klimaatverandering, het verlies aan biodiversiteit en het bevorderen van milieubescherming blijven dringende prioriteiten”, aldus de ministers van Financiën van de G20 zaterdag na besprekingen over een mondiaal belastingakkoord en andere kwesties in Venetië. De oplossingen zouden, “indien nodig, het gebruik van koolstofprijsmechanismen en –stimulansen” kunnen omvatten, aldus de groep, die voor het eerst in een communiqué steun uitsprak voor een koolstofprijs.

William Nordhaus, een Amerikaanse econoom en Nobelprijswinnaar, hield de openingstoespraak op de conferentie en riep op tot een “klimaatclub” van landen die bereid zijn zich te committeren aan een CO2-belasting.

“Een belangrijk ingrediënt voor het terugdringen van emissies zijn hoge koolstofprijzen”, zei hij, eraan toevoegend dat een “klimaatclub” een strafheffing zou moeten opleggen aan landen die geen koolstofbeprijzing hebben ingevoerd.

“Als het gaat om het ontsluiten van fiduciaire activa, activa van pensioenfondsen en kapitaal van vermogenseigenaren, moeten we de rol van deze instellingen heroverwegen. We moeten hun model heroverwegen”, zei Fink, verwijzend naar de Wereldbank en het IMF.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: