Urk: beste jongetje van de coronaklas. Ook Urk: laagste vaccinatiegraad van heel Nederland

urk:-beste-jongetje-van-de-coronaklas.-ook-urk:-laagste-vaccinatiegraad-van-heel-nederland

18-07-21 06:26:00,

Homepagina » Binnenland » Urk: beste jongetje van de coronaklas. Ook Urk: laagste vaccinatiegraad van heel Nederland

Foto: Haven Urk (Pixabay)

in Binnenland 18 juli 2021 15:30

Overal in Nederland stijgt het aantal ‘coronabesmettingen’, behalve op Urk. Het dorp is een grijze vlek op de coronakaarten en wordt het beste jongetje van de coronaklas genoemd. De afgelopen twee weken zijn er slechts vier positieve testen geregistreerd.

De GGD ‘tast in het duister’ over waarom het aantal ‘besmettingen’ in het dorp lager is dan in omliggende gemeenten. Een woordvoerder van de GGD IJsselland liet weten dat er ‘weinig wordt getest’. “De vraag is of er weinig getest wordt omdat er weinig met klachten zijn of dat de testbereidheid minder is.” Eerder werd een coronateststraat op Urk in brand gestoken.

Bang voor bijwerkingen

In het dorp laten ook maar weinig mensen zich vaccineren. Ze zijn bang voor bijwerkingen en zien niet in waarom het nodig is. Sterker nog: eind mei bleek Urk de laagste vaccinatiegraad van heel Nederland te hebben.

Cijfers van het landelijk vaccinatieregister die het RIVM op 28 mei vrijgaf, lieten zien dat nergens in Nederland zo weinig 65-plussers waren gevaccineerd in Nederland als op Urk. Landelijk was eind mei tenminste 87 procent van het aantal 65-plussers minimaal één keer gevaccineerd. Op Urk lag dat percentage op dat moment tussen 20 en 39.

Als je gewoon je leven leeft, is er niets aan de hand

Het vissersdorp was eerder dit jaar negatief in het nieuws omdat inwoners tijdens corona toch gewoon naar de kerk bleven gaan. Premier Rutte noemde dat ‘egoïstisch en onverantwoord’.

Oud-journalist Evert G. Davelaar schrijft: “Urk doet, net als Staphorst, niet mee aan de hype/hoax rond corona. En kijk, nauwelijks mensen besmet. Die volle kerken waren dus geen coronabrandhaarden. En de media maar kerkgangers tellen. Als je gewoon je leven leeft, is er niets aan de hand.” Anthony Migchels voegt toe: “Geniaal. Urk lost de testmaatschappij op door niet te gaan testen.”

“Heel het land zucht onder corona, maar op Urk is weinig aan de hand. Het vissersdorp is een eenzame grijze vlek op de coronakaart.”

Omdat ze niet meedoen met deze hype ?

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: