VS nationale generaalchirurg en de Rockefeller Foundation kondigen grootscheepse initiatieven aan om ‘urgente dreiging’ van verkeerde informatie over vaccins te bestrijden – Frontnieuws

vs-nationale-generaalchirurg-en-de-rockefeller-foundation-kondigen-grootscheepse-initiatieven-aan-om-‘urgente-dreiging’-van-verkeerde-informatie-over-vaccins-te-bestrijden-–-frontnieuws

18-07-21 06:30:00,

De Amerikaanse generaalchirurg heeft donderdag een aanbeveling gedaan waarin hij techbedrijven oproept om op te treden tegen wat het bureau “verkeerde informatie over vaccins” noemt. Dezelfde dag kondigde de Rockefeller Foundation aan 13,5 miljoen dollar te zullen uittrekken voor de bestrijding van “onjuiste informatie en desinformatie” over vaccins, bericht childrenshealthdefense.org.

Dr. Vivek Murthy, generaalchirurg in de VS, heeft donderdag een verklaring afgegeven waarin hij het Amerikaanse publiek waarschuwt voor de “urgente dreiging” van verkeerde informatie en desinformatie die “de Amerikaanse reactie op COVID-19 hebben bedreigd en Amerikanen blijven ontmoedigen om zich te laten vaccineren, waardoor de pandemie wordt verlengd en levens in gevaar worden gebracht”.

In het 22 pagina’s tellende aanbevelingsrapport worden grote tech- en social-mediabedrijven opgeroepen meer verantwoordelijkheid te nemen om de online verspreiding van verkeerde informatie over gezondheid een halt toe te roepen.

Murthy, die opereert onder het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid en Human Services (HHS), zei in een persbericht: “Als generaalchirurg is het mijn taak om mensen te helpen veilig en gezond te blijven, en zonder de verspreiding van gezondheidsmisinformatie te beperken, lopen Amerikaanse levens gevaar”.

Of “onjuiste informatie over gezondheid” onjuist, onnauwkeurig of misleidend is, wordt bepaald aan de hand van de “beste beschikbare gegevens”, aldus het persbericht van de HHS.

In het advies wordt de voorkeur gegeven aan de norm van het “beste beschikbare bewijs”, omdat “beweringen zeer misleidend en schadelijk kunnen zijn, zelfs als de wetenschap over een onderwerp nog niet vaststaat”.

“We kunnen de gezondheidsinformatieomgeving op zinvolle wijze verbeteren, zelfs zonder een consensusdefinitie van verkeerde informatie”, zei Murthy.

Het volledige advies bevat aanbevelingen voor gezinnen, gezondheidswerkers, wetenschappers, leerkrachten, media, financiers, overheden en technologieplatforms, en roept iedereen op zijn verantwoordelijkheid te nemen om de verspreiding van verkeerde informatie te beperken.

In het advies worden media- en sociale-mediabedrijven opgeroepen meer personeel in te zetten om berichten te modereren, meer voorkeurstemmen te laten horen, algoritmen te verbeteren om verkeerde informatie te bestrijden, livestreams te modereren en “duidelijke consequenties op te leggen aan accounts die herhaaldelijk het platformbeleid schenden”.

Scholen en onderwijsinstellingen worden aangemoedigd om misinformatie hard aan te pakken en mensen voor te lichten over “tactieken die worden gebruikt door degenen die wetenschappelijke consensus over gezondheidskwesties ontkennen” en “complotten introduceren”.

In een interview met NPR zei Murthy dat Amerikanen hun deel moeten doen om verkeerde informatie te bestrijden.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: