Duitse klimaatonderzoekers zijn het er niet mee eens: recordoverstroming kan niet worden verklaard door klimaatverandering

duitse-klimaatonderzoekers-zijn-het-er-niet-mee-eens:-recordoverstroming-kan-niet-worden-verklaard-door-klimaatverandering

20-07-21 02:42:00,

Schermafbeelding.

Bron: Exxpressen.

Duitse politici en publieke tv-zenders zijn het erover eens: deze recordoverstroming is veroorzaakt door klimaatverandering. Onze klimaatzonden hebben daarom doden geëist. Maar Duitse meteorologen zijn het daar niet mee eens: een verband met klimaatverandering is niet aangetoond.

In Duitsland waren de politiek en de publieke televisie het er snel over eens: de verschrikkelijke overstromingsramp was het gevolg van door de mens veroorzaakte klimaatverandering. Wereldwijde klimaatbeschermingsmaatregelen zouden het gevolg moeten zijn van deze catastrofe van de eeuw. Maar er is één probleem: Duitse meteorologen zijn het daar niet mee eens – en het zijn geen klimaat’ontkenners’.

De Unie deelt de opvattingen van de Groenen

Al op woensdagochtend verklaarde Katrin Göring-Eckhardt, politicus van de Groene Partij: “Dit zijn de gevolgen van de klimaatcatastrofe. En dat is nog een oproep om jezelf duidelijk te maken: het is er al, het is al hier bij ons,” legde ze uit aan NTV. Diezelfde dag maakten de publieke omroepen hetzelfde bericht bekend in de hoofdpunten uit het nieuws.

Vervolgens zag men dat bij de de Unie niet anders: minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) vertelde donderdag aan de krant “Bild”: “Deze extreme weersomstandigheden zijn de gevolgen van klimaatverandering.” Kanselier-kandidaat Armin Laschet (CDU) zei ook: De accumulatie van hevige regen- en hitte-episodes is “verbonden met klimaatverandering”. “Dat betekent dat we meer vaart moeten zetten achter de maatregelen voor klimaatbescherming – Europees, landelijk, wereldwijd.”

Bondspresident Frank-Walter Steinmeier beaamde dit ook in zijn toespraak van vrijdag: “Alleen als we de strijd tegen klimaatverandering resoluut oppakken, kunnen we extreme weersomstandigheden zoals we die nu ervaren binnen de perken houden.”

Meteroloog: “Dit is een incidentele gebeurtenis, dit is het weer.”

Maar in de wetenschap ziet men het anders, dat geldt ook voor die bij overheidsinstanties zoals de Duitse Weerdienst (DWD) in Offenbach. DWD-meteoroloog Andreas Friedrich zei tegen de BILD-krant: “Zo’n regionale overstroming is een incidentele gebeurtenis, dat is het weer. De bewering dat klimaatverandering de schuld is, is niet houdbaar.”

Onweersbuien met hevige regen zijn de afgelopen 20 jaar weliswaar toegenomen – de meeste vonden plaats in 2018 – maar deze hoeveelheid gegevens is onvoldoende om conclusies te trekken: “Weerexperts berekenen pas exacte gemiddelde waarden na 30 jaar en doen dan pas uitspraken over het klimaat.”

Wat betreft het verband tussen klimaatverandering en de overstromingsramp,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: