Laptopstraling: een onbekende en onzichtbare bedreiging

laptopstraling:-een-onbekende-en-onzichtbare-bedreiging

30-07-21 09:14:00,

Laptopstraling is iets waar veel mensen niks vanaf weten en ook niet over nadenken. Het is een onbekende en tevens ook onzichtbare bedreiging. Mensen die (over) gevoelig zijn voor de draadloze laptop (de frequentiegolven) worden onpasselijk achter een onbedrade (dus draadloze) laptop. Meerdere studies laten dan ook zien dat draadloze laptopstraling een serieus gevaar is voor mensen. Ook kan bij bedraad werken een wifi ontvanger ingebouwd zitten. De meeste laptops worden tegenwoordig zelfs verkocht mét een draadloos internet kaart. De redelijke oplossing is dan de laptop bedraden, op afstand mee werken, dus met een extern toetsenbord op afstand, en beschermgaas over het toetsenbord van de laptop leggen.

Welke soorten straling komen er vanuit een laptop?
Normaal gesproken wordt een laptop redelijk dicht of zelf op het lichaam gebruikt. Daarnaast is dit ook vaker voor een langere tijdsperiode. Vooral wanneer we de laptop direct op onze schoot gebruiken kan het zeer schadelijk zijn. Op deze manier stellen we ons lichaam bloot aan een stralingsniveau. Deze laptopstraling kan in twee hoofdvormen verdeeld worden. Namelijk:
-Extreem lage frequentie (ELF) straling;
-Radiofrequente (RF) straling.

Extreem lage frequente straling (ELF)
Ten eerste wordt er door laptops extreem lage frequentie straling (ELF) gegenereerd. De laptop gebruikt namelijk energie (stroom) om alle gevraagde functies uit te voeren. Die interne delen van de laptop zenden dan de ELF-straling uit. Dit zijn alle processen die de laptop uitvoert, zoals de harde schrijf besturen en de processor werkende houden. Functies waar stroom bij nodig is. De nieuwere laptops zijn vaak veel zuiniger en gebruiken dus minder energie, wat dus ook resulteert in minder ELF-straling. Maar zelfs hier kunnen veel elektrogevoeligen niet tegen en hebben dan ook geen (bedrade) laptop.

Radiofrequente straling (RF)
Ten tweede wordt er door laptops radiofrequentie straling (RF) uitgezonden. Dit is de straling die gebruikt wordt om contact te maken met het internet, bluetooth, wifi en 4G en 5G. De laptop heeft namelijk een ontvanger en een zender. Voornamelijk de zender zorgt voor de radiofrequente straling.

Thermische straling
Ook is er nog een derde vorm van straling. Namelijk warmtestraling, oftewel thermische straling. Een laptop heeft een ingebouwde ventilator die de warme lucht boven een bepaalde temperatuur afvoert. Op deze manier blijft de laptop wel goed gekoeld maar de hete lucht kan gevaarlijk zijn voor de laptopgebruiker.

 » Lees verder