VS/VK: Amerikaanse autoriteiten moeten politiek gemotiveerde aanklachten tegen Assange laten vallen

vs/vk:-amerikaanse-autoriteiten-moeten-politiek-gemotiveerde-aanklachten-tegen-assange-laten-vallen

11-08-21 12: 33: 00,

Alle artikelen van Global Research kunnen in 51 talen worden gelezen door het vervolgkeuzemenu “Website vertalen” op de bovenste banner van onze startpagina te activeren (Desktopversie).

Bezoek en volg ons op Instagram op @crg_globalresearch.

Vooruitlopend op de voorlopige hoorzitting in hoger beroep in het Londense High Court morgen over het besluit om Julian Assange niet uit te leveren aan de VS, heeft Amnesty International de Amerikaanse autoriteiten opnieuw opgeroepen om de aanklachten tegen hem te laten vallen. De directeur Europa van de organisatie, Nils Muižnieks, zei:

“Deze poging van de Amerikaanse regering om de rechtbank haar beslissing om de uitlevering van Julian Assange niet toe te staan te laten terugdraaien op basis van nieuwe diplomatieke garanties, is een schaamteloze juridische truc. Aangezien de regering van de VS zich het recht heeft voorbehouden om Julian Assange in een maximaal beveiligde inrichting te houden en hem aan bijzondere administratieve maatregelen te onderwerpen, zijn deze garanties van nature onbetrouwbaar.

“Dit onoprechte beroep moet door de rechtbank worden verworpen en president Biden moet van de gelegenheid gebruik maken om deze politiek gemotiveerde aanklachten, die de mediavrijheid en de vrijheid van meningsuiting in de beklaagdenbank hebben gezet, te laten vallen.

“President Obama heeft het onderzoek naar Julian Assange geopend. President Trump heeft de aanklacht tegen hem ingediend. Het is nu tijd voor president Biden om het juiste te doen en te helpen een einde te maken aan deze farcical vervolging die nooit had mogen worden ingesteld.

“Amnesty International’s recente werk als technische partner in het Pegasus Project is slechts het meest recente voorbeeld dat blootlegt wat sommige staten zullen doen buiten de blik van de publiciteit. Het versterkt het vitale belang van klokkenluiders, onderzoeksjournalisten en uitgevers om de daders van mensenrechtenschendingen ter verantwoording te roepen.”

Achtergrond

Het uitleveringsverzoek van de VS is gebaseerd op beschuldigingen die rechtstreeks verband houden met de publicatie van uitgelekte geheime documenten als onderdeel van Assange’s werk met Wikileaks. Het publiceren van informatie die in het algemeen belang is, is een hoeksteen van de persvrijheid en het recht van het publiek op informatie over wangedrag van de overheid. Het publiceren van informatie in het algemeen belang wordt beschermd door de internationale mensenrechtenwetgeving en mag niet worden gecriminaliseerd.

Als Julian Assange aan de VS wordt uitgeleverd, kan hij worden berecht op 18 aanklachten, 17 daarvan op grond van de spionagewet; en één op grond van de wet op computerfraude en -misbruik.

” Lees verder

%d bloggers liken dit: