Paardenkrachten, Schuldmoraal, WiebelWatts

paardenkrachten,-schuldmoraal,-wiebelwatts

12-08-21 06:00:00,

Een bijdrage van David Dirkse.

Lezing voor de Groene Rekenkamer op 23-06-2021.

De te vroeg overleden fysicus Carl Sagan sprak een kwart eeuw geleden de volgende waarschuwing uit:

“Wij hebben een samenleving gebouwd op wetenschap en techniek, terwijl politici daar niets van begrijpen.
Wie kan in een democratie wetenschap en techniek controleren als niemand daar verstand van heeft?

Dit gevaarlijke mengsel van macht en onwetendheid zal vroeg of laat in ons gezicht exploderen.”

De SOLA-road te Krommenie is een 90 meter lang fietspad van zonnepanelen. Bij de opening ervan juichten politici samen met de top van TNO: deze technologie ging de wereld veroveren. De aanlegkosten bedroegen 3,5 miljoen euro en het pad leverde stroom aan drie huishoudens.

Bij een levensduur van 30 jaar komt dat neer op ruim 3000 euro afschrijving per huishouden per maand.

In een nieuwsbrief vermeldden onze nationale energie experts, het ECN, dat opslag van elektrische energie onnodig is bij aanleg van een Europees supergrid. Het waait immers altijd wel ergens. Maar bij 40% kans op wind is bij koppeling van drie weers-onafhankelijke regio’s de kans op totale windstilte nog steeds 20%.

Bij een zonneweide vermeldt men het aantal bediende huishoudens. Dat levert indrukwekkende getallen. Er wordt dan gerekend met aanbod gestuurde energie, dus wat er toevallig is. Bedenkend dat ons energiesysteem vraag gestuurd is en de zon niet op afroep schijnt is opslag nodig. Alleen uit buffers kun je betrouwbare energie leveren.

Daarbij treden flinke conversieverliezen op. Verwarming van huizen dient ook meegeteld evenals het feit dat huishoudens niet kunnen bestaan zonder transport, industrie en dienstverlening. Dit alles wel in rekening brengend vermindert het aantal bediende huishoudens met een factor 120.

Vraag-gestuurd leveren zes zonnepanelen samen evenveel vermogen als een waxinelichtje. Het ECN voorspelt voor zonne-energie een grote toekomst.

Elders roepen milieu organisaties: “De wind stuurt geen rekening”. Dat klopt, maar een tocht per zeilschip was nog nooit gratis.

De politicus Omtzigt bekritiseert collega’s die meer vertrouwen stellen in modellen dan in feiten. Minister Kamp hechtte lang geleden al meer waarde aan klimaatmodellen dan aan metingen van weerballonnen en satellieten.

De Verenigde Naties laten zich bestraffend toespreken door een tienermeisje.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: