Noodwet verlengd tot 1 december en uitgebreid: ‘Hoelang mag ‘tijdelijk’ duren?’

noodwet-verlengd-tot-1-december-en-uitgebreid:-‘hoelang-mag-‘tijdelijk’-duren?’

27-08-21 07:50:00,

Homepagina » Binnenland » Noodwet verlengd tot 1 december en uitgebreid: ‘Hoelang mag ‘tijdelijk’ duren?’

Foto: Hugo de Jonge (Tweede Kamer der Staten-Generaal CC BY-NC-ND 2.0)

in Binnenland 27 augustus 2021 21:50

Normaal gesproken zou op 1 september de coronawet aflopen. Enkele maanden geleden zinspeelde zorgminister Hugo de Jonge al op een verlenging van deze noodwet. Er staan dingen in die we denk ik nog wat langer willen houden, aldus De Jonge tegenover Nieuwsuur. Hij noemde als voorbeeld het langer kunnen testen bij toegang.

Dat kan een reden zijn, zonder daarop vooruit te lopen, om een aantal elementen van die wet overeind te willen houden, zei de minister.

Onderzoeksjournalist Thomas Bollen wijst er in een Twitterdraadje op dat de ‘Tijdelijke Noodwet’ is verlengd tot 1 december en bovendien is uitgebreid met nieuwe regels. De coronawet is al twee keer eerder verlengd. “Hoelang mag ‘tijdelijk’ duren?” vraagt Bollen zich af. “En welke criteria hangen er aan het label ‘noodsituatie’?”

Is twee jaar nog steeds tijdelijk?

De ‘Tijdelijke wet COVID-19 Justitie en Veiligheid’ is zelfs verlengd tot 1 september 2023. “Is twee jaar nog steeds tijdelijk?” vraagt Bollen.

Waterbouwkundige Auke Terlouw vult aan: “En hoogstwaarschijnlijk gaat het argument nog komen, ‘laten we de wetten maar definitief maken’, gebruikmakend van het excuus ‘we kunnen maar beter voorbereid zijn op een nieuwe pandemie’.”

De onderbouwing rammelt aan alle kanten

“Deze tijdelijke noodwet zal niet tijdelijk blijken te zijn,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: