VN-klimaatpanel IPCC produceert angstpropaganda – en de media doen ijverig mee

vn-klimaatpanel-ipcc-produceert-angstpropaganda-–-en-de-media-doen-ijverig-mee

28-08-21 06:00:00,

Auteur: Cultuur onder vuur.

Met veel bombarie werd vorige week ‘AR6’ gepresenteerd, het nieuwste rapport van het klimaatpanel IPCC van de Verenigde Naties. Het maakt deel uit van een reeks rapporten waarin de laatste inzichten over klimaatverandering worden gedeeld en de effecten van de wereldwijd genomen klimaatmaatregelen worden geanalyseerd. Vaak zijn wetenschappelijke rapporten gortdroog, zodat journalisten erg hun best moeten doen om er een lezenswaardig verhaal van te maken, maar dit keer niet. Het rapport zelf biedt genoeg sensatie.

Code Rood

Het gaat namelijk niet goed met de aarde. De gemiddelde temperatuur is de afgelopen paar eeuwen al met 1,1°C gestegen en die verwarming zet door, aldus het rapport. In het gunstige geval maar 1,5 graad, maar een ander, inktzwart, scenario schetst het vooruitzicht van liefst 5 graden verhoging. Er staan ons de komende decennia allerlei rampen te wachten: overstromingen, hittegolven, extreme regenval en extreme droogte, stijgende zeespiegels, enzovoorts. Secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, omschreef de inhoud van het lijvige document dan ook als “code rood” en “de doodsklok voor fossiele brandstoffen die onze planeet verwoesten”. Politici van linkse snit wreven zich in de handen met deze nieuwe, wetenschappelijke basis onder hun groene beleid.

Doemscenario’s

Maar er kwam ook meteen kritiek. Het rapport beschrijft meerdere scenario’s – van een beetje opwarming tot ernstige opwarming – en de gevolgen van elk model. Maar de nadruk van het rapport ligt sterk op de twee zwartste scenario’s, terwijl die volgens critici onrealistisch en onwaarschijnlijk zijn. En die kritiek kwam niet uit de minste hoek. Zo wees Gavin Schmidt, klimatoloog en directeur van het NASA Goddard Institute for Space Studies, op de gevolgen van het gebruik van deze doemscenario’s. ‘Je komt dan uit op getallen die extreem angstaanjagend zijn, en onjuist.’ De Nederlandse stichting CLINTEL, die onderzoek doet naar klimaatwetenschap, concludeerde droogjes dat het rapport ‘weinig objectief bewijs biedt om haar standpunt [dat er geen klimaatcrisis is], te wijzigen.’

Klimaatverandering overheidsvideo
Bron afbeelding: still uit YouTube-video van de Rijksoverheid over klimaatverandering.

Timing

Waarom schetst het IPCC zo’n donker toekomstperspectief? De timing van het rapport geeft te denken. Over drie maanden begint in Glasgow de 26ste klimaatconferentie van de Verenigde Naties. Het rapport stelt dat de toezeggingen van de deelnemende landen aan het Klimaatakkoord van Parijs van 2015 niet langer voldoende zijn.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: