Maffia moraal

maffia-moraal

30-08-21 02: 00: 00,

door Charles Eisenstein

“Propaganda moet de verplaatsing van agressie vergemakkelijken door het benoemen van doelen van haat.” – Joseph Goebbels.”

We zouden graag denken dat moderne samenlevingen zoals de onze barbaarse gebruiken zoals mensenoffers hebben overwonnen. Zeker, we zoeken nog steeds zondebokken en offeren figuurlijk mensen op het altaar van de publieke opinie, maar we doden niet echt mensen in de hoop de goden gunstig te stemmen en de orde te herstellen. Of toch niet? Sommige geleerden denken van wel. In navolging van wijlen de filosoof Rene Girard stellen zij dat mensenoffers in de vorm van de doodstraf nog steeds onder ons zijn (en gevangenisstraf – een verwijdering uit de samenleving). Girard geloofde dat mensenoffers ontstonden als antwoord op een “crisis van de offercultus”. De oorspronkelijke crisis van de offercultus – de grootste bedreiging voor vroegere samenlevingen – escaleerde spiralen van geweld en vergelding.

” Lees verder

%d bloggers liken dit: