Het bloedende land

het-bloedende-land

31-08-21 12: 00: 00,

Toen Nikolai Platoschkin in het centrum van Bonn ging winkelen op 19. Augustus 1991 om te gaan winkelen in de binnenstad van Bonn, zag hij iets ongelooflijks. De toen 25 jarige attaché van de Sovjet-ambassade in Bad Godesberg keek als betoverd in een etalage:

“Op dat moment stonden er in de etalage nog televisietoestellen te koop. Op een set zag ik plotseling tanks op het Rode Plein in Moskou. Het was een live uitzending. Ik was totaal verrast, natuurlijk. Wat betekende het? In de Sovjet-Unie was alles niet alleen stabiel, het was superstabiel. Alles was gratis. De biografie was al getekend. School, universiteit, werk. Er was werk in overvloed. Het was een beetje saai, zou ik zeggen. De Sovjettelevisie berichtte alleen over demonstraties, opstanden, staatsgrepen, oorlogen uit de westerse wereld en uit ontwikkelingslanden. En plotseling tanks in het centrum van Moskou.”

De perestrojka (herstructurering) afgekondigd door Michail Gorbatsjov 1985 bracht een ongecontroleerd proces op gang in de Sovjet-Unie. Regio’s en republieken eisten meer autonomie en spoedig onafhankelijkheid van Moskou. De autonome regio Nagorno-Karabach, die door een meerderheid van Armeniërs wordt bewoond, eiste 1987 afscheiding van de Republiek Azerbeidzjan en eenmaking met de Republiek Armenië. Azerbeidzjanen wraakten met pogroms tegen Armeniërs 1988 in Sumgait en 1990 in Bakoe.

” Lees verder

%d bloggers liken dit: