De gebrekkige mens

de-gebrekkige-mens

01-09-21 11: 00: 00,

In ieder geval nemen degenen die graag verhalen vertellen de feiten meestal niet al te serieus. De boodschap is belangrijker dan de eigenlijke gebeurtenissen. Dit geldt ook voor de verhalen over pandemieën en klimaatverandering. Je hoeft niet veel vragen te stellen om de vertellers in de problemen te brengen. Dit is altijd het geval geweest met ideologieën en religies. Een toekomstige opwarming van de aarde, een onbevlekte ontvangenis of een Laatste Oordeel kunnen niet worden bewezen. Je moet in ze geloven. Of je doet het niet. Godloochenaars, Corona-ontkenners en klimaatveranderingsontkenners zijn slechts de verschillende facetten van een narratieve ontkenning.

Hoe verschillend de narratieven van een wereldreligie, communisme, door de mens veroorzaakte klimaatverandering en pandemisten ook zijn, ze dienen hetzelfde doel: de onderwerping van zoveel mogelijk medesoorten. De basis is in alle gevallen een abominabele minachting voor de mens, die slechts een gebrekkig wezen wil erkennen in de vermeende “kroon der schepping”. Wanneer mensen ineenkrimpen voor hun falen en zwakheden, worden gevoelens van minderwaardigheid, schuld, schaamte en angst losgemaakt bij de gelovigen van de verhalen. De perfecte mix voor vrijwillige onderwerping.

Of het nu de erfzonde is of roekeloos gedrag en het zoeken naar genot – mislukking kan alleen worden uitgebannen of op zijn minst beperkt met de hulp van de verhalenmakers. Zodra religie helpt met de mogelijkheid van bekentenis,

” Lees verder

%d bloggers liken dit: