APO is terug – en niemand heeft het gemerkt

apo-is-terug-–-en-niemand-heeft-het-gemerkt

Buiten de parlementen heeft zich een protestbeweging tegen het pandemiebeleid gevormd die nog niet voldoende vertegenwoordigd is in het partijenstelsel. Het overschrijdt de grenzen van politieke kampen.

Als we denken aan “68”, komt misschien de studentenbeweging in ons op, ook het sleutelwoord APO. Natuurlijk, als Buitenparlementaire Oppositie, in plaats van, zoals vandaag, in het tijdperk van het sanitarisme, als afkorting voor apotheek. Er waren geen maskers en testen in apotheken 1968 toen de Hong Kong griep begon. Niemand denkt tegenwoordig waarschijnlijk aan deze pandemie als hij het trefwoord 68 hoort. Want toen zou niemand het in zijn hoofd hebben gehaald om een infectie van de luchtwegen te gebruiken als voorwendsel voor repressief beleid. Zelfs niet toen, tijdens de winter 1969/1970 in het centrum van de studentenopstand, in West-Berlijn, de ziekenhuizen moesten klagen over (echte) overbevolking daardoor.

Dus, een halve eeuw later, zijn de tijden heel anders. Het APO van toen streed tegen abstracte noodwetten, terwijl de omstandigheden – in de zin waarover het zich beklaagde – bepaald niet autoritairder werden,

” Lees verder

%d bloggers liken dit: