Leningrad Blokkade: Wera overleefde de Duitse misdaad

leningrad-blokkade:-wera-overleefde-de-duitse-misdaad

05-09-21 04: 07: 00,

Blokkade van Leningrad: Wera overleefde de Duitse misdaad

Met een kwellende dood door gerichte uithongering wilden Hitler en de Wehrmacht jaren geleden de megastad Leningrad, nu St. Petersburg, wegvagen 80. Wera Ryzina moest toezien hoe haar moeder stierf tijdens de blokkade. Eén gedachte in het bijzonder kwelt haar. Wera Alexandrovna Ryzina en haar man Guri Ryzin. Ze maakte de blokkade van Leningrad mee als klein meisje – en overleefde het. De ooggetuige van de Wehrmacht misdaad 84 is nu jaren oud. Foto: Ulf Mauder/dpa

“Mama ziet niet en hoort niet… Maar ik kon toen nog niet weten dat de dood me met open ogen aankeek.” In deze regels van een gedicht behandelt Wera Alexandrovna Ryzina de dood van haar moeder tijdens de blokkade van Leningrad. 80 Jaren geleden – op 8 september 1941 – sloot de Duitse Wehrmacht, op bevel van Adolf Hitler, Leningrad af, dat vandaag de dag weer St. Petersburg heet.

” Lees verder

%d bloggers liken dit: