De Grote Covid Paniek

de-grote-covid-paniek

07-09-21 07:18:00, deel 1: de tragedie van Faust in onze tijd
Paul Frijters is emeritus professor welzijnseconomie aan de London School of Economics  Inleiding

Mijn nieuwe boekje “the Great Covid Panic” is net uit[1]. Het zet de paniek, de onzin, en het machtsmisbruik van de laatste 18 maanden op een rij, afgerond met toekomstanalyses en de positieve stappen die wij kunnen nemen. Ik wil de komende weken elementen toelichten die erin aan bod komen. 

In deze eerste  aflevering wil ik stilstaan bij de tragedie die mensen als Rutte, van Dissel, de Jonge, Ferguson, Fauci, Macron, en vele anderen overkomen is: ze zijn volledig verslaafd geraakt aan macht en lijken niets meer te schuwen om de macht te behouden en uit te breiden. Ik wil er op een manier over praten die duidelijk maakt hoe menselijk ze eigenlijk zijn en hoe lastig het is voor iedereen om niet aan die verleiding toe te geven. Het is het verhaal van Faust in de moderne tijd: in ieder land hebben we gezien dat hordes medici en politici voor macht bezweken zijn. Om dit te begrijpen moeten we één van de vervelendste vragen opperen die we onszelf als mens kunnen stellen[2]: waarom is macht toch zo verleidelijk? Het is de vraag waar vele grote kunstenaars en politieke denkers zich mee bezig hielden. Het is de tragedie van Faust.

Macht, een verleidelijke kracht

Misschien is de belangrijkste reden waarom macht zo verleidelijk is,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: