Verenigd in pijn

verenigd-in-pijn

07-09-21 01: 00: 00,

Toegegeven, de titel klinkt een beetje pathetisch, maar na het doornemen van deze gedenkwaardige dag en het beluisteren van de opnamen ’s avonds, wilde ik het hebben. Het geeft in een paar letters precies het gevoel weer dat mij al lange tijd omringt en dat ik voortdurend heb getracht onder woorden te brengen.

Niet voor niets zegt men: Een gedeelde smart is een gehalveerde smart. Pas nu, op dit eigenste moment, begrijp ik echt de betekenis van dit bekende gezegde. Wat moet er gebeuren opdat mensen van verschillende kleuren van de bank opstaan, ver weg reizen en samen de straat opgaan? Wat moet er gebeuren voordat iemand zegt: Ik weet niet wat ik anders moet doen? Hoeveel kan een mens verdragen? Wanneer is hun individuele rode lijn bereikt? Hoe ver is het gekomen dat de motivatie om iets te doen dat niet strookt met de meerderheid, zwaarder weegt dan de kwelling die hem onvermijdelijk zal worden aangedaan?

Bild

We leven in een tijd waarin zelfs woorden die eeuwenlang legitiem zijn geweest, nu betekenisloos lijken, zelfs afstotend. Men schaamt zich bijna om ze te zeggen. Woorden als vaderland, Duitsland, recht, vrijheid, volkslied of rijbewijs zijn zo besmet geraakt,

” Lees verder

%d bloggers liken dit: