De achterkamer van Brussel: hoe Big Tech in de EU beleid voor zichzelf maakt

de-achterkamer-van-brussel:-hoe-big-tech-in-de-eu-beleid-voor-zichzelf-maakt

08-09-21 06: 47: 00,

Achter de schermen van de EU-instellingen woedt een felle lobbystrijd. Om een verregaande regulering van de bedrijfsgebieden van de grote digitale ondernemingen te dwarsbomen, bieden Google, Facebook, Apple en Co. alles aan wat zij hebben aan geld, macht en invloed. Volgens een studie van het initiatief LobbyControl zamelt de industrie jaarlijks bijna 100 miljoen euro in voor dit doel – meer dan enige andere economische sector. De belangrijkste spelers zijn de techbedrijven zelf, gesponsorde verenigingen, denktanks en PR-bureaus. Samen zingen zij het lied van een ideale wereld van bits en bytes en bepalen zo de achtergrondruis van de politiek en de media. Door Ralf Wurzbacher.

Eind oktober 2020 heeft een vertrouwelijk document van de Amerikaanse digitale reus Google voor opschudding gezorgd. Het Franse nieuwsmagazine “Le Point” berichtte destijds voor het eerst over het door insiders uitgelekte document van 18 pagina’s. De interne informatie, die ook uitlekte naar onder meer het “Handelsblatt”, is hoogst explosief: de Europese Commissie bereidt zich momenteel voor om de leidende digitale ondernemingen uit Silicon Valley in hun ongebreidelde zucht naar winst en macht in het kader van twee wetgevingsinitiatieven regulerende teugels op te leggen.

” Lees verder

%d bloggers liken dit: