Hoe Tadzjikistan, Oezbekistan en Turkmenistan de machtswissel in Afghanistan zien

hoe-tadzjikistan,-oezbekistan-en-turkmenistan-de-machtswissel-in-afghanistan-zien

08-09-21 08: 25: 00,

Het is algemeen bekend dat de meerderheid van de bevolking in Afghanistan uit Pasjtuns bestaat: volgens ruwe schattingen zijn ongeveer 45% van de 40 miljoen mensen van het land Pasjtuns. De Pasjtuns spelen een hoofdrol in het sociale en politieke leven van de staat, en deze etnische groep is overwegend lid van de islamistische terreurbeweging Taliban (verboden in de Russische Federatie) die onlangs in Afghanistan de macht heeft gegrepen.

Volgens sommige berichten is meer dan 30% van alle Afghanen Tadzjiek: naar verluidt zijn er meer etnische Tadzjieken in de staat dan in Tadzjikistan zelf.

Oezbeken maken naar schatting 8% van alle Afghanen uit, en ongeveer 2% van de bevolking is Turkmenen.

Alle drie de staten: Tadzjikistan, Oezbekistan en Turkmenistan, waar de genoemde naties als titulair worden beschouwd, delen een grens met Afghanistan en hebben verschillende opvattingen over de acties van de Taliban.

Bijvoorbeeld,

” Lees verder

%d bloggers liken dit: