Macrons bezoek aan Irak en de ijverige reactie van Ankara

macrons-bezoek-aan-irak-en-de-ijverige-reactie-van-ankara

08-09-21 04: 20: 00,

Het tweedaagse bezoek van de Franse president Emmanuel Macron aan Irak, tijdens hetwelk hij verschillende steden bezocht en de speciale gast was op een regionale conferentie in Bagdad, eindigde op augustus 30,

De president van Frankrijk bezocht Bagdad eerder in september 2020, waar hij een ontmoeting had met de Iraakse premier, Mustafa Al-Kadhimi en president Barham Salih. Op de persconferentie van toen onthulde Macron verschillende akkoorden die de partijen hadden bereikt. Concreet gaat het om het activeren van de 2019 routekaart voor samenwerking tussen de twee staten, het steunen van de Iraakse soevereiniteit, het verwerpen van buitenlandse inmenging in Bagdad en het bespreken van militaire samenwerking om DAESH (een in Rusland verboden terroristische groepering) te bestrijden. Ze bespraken ook samenwerking op energiegebied, gezamenlijk werk aan een nucleair project dat Irak’s chronische elektriciteitstekort zou kunnen oplossen, en Frankrijk’s steun voor de aanleg van een metro in Bagdad.

Frankrijk verloor zijn invloed in Irak na de 1991 oorlog toen de Franse president François Mitterrand besloot zich aan te sluiten bij de door de VS geleide coalitie om Koeweit te bevrijden van de Irakese bezetting.

” Lees verder

%d bloggers liken dit: