De beledigde samenleving

de-beledigde-samenleving

09-09-21 11: 00: 00,

Een vriend die iets is geworden op de universiteit belde om te zeggen dat ik hem binnenkort “professor” mag noemen. Oho, dacht ik, zo verliefd de andere dag en nu een geslachtsverandering? Moet nogal een affaire geweest zijn. Hij heeft me ingelicht: In geen geval zou hij een vrouw worden, hoogstens in grammaticale zin, en dan nog slechts tot op zekere hoogte. Om vrouwen niet langer te discrimineren was de “Frau Professor” namelijk ooit veranderd in een “Professorin”, die toen nog steeds werd gediscrimineerd, zodat de meerderheid van de “Professoren” “ProfessorInnen” was geworden. Helaas bleek dat de discriminatie niet kon worden opgeheven, omdat professor de oorspronkelijke vorm was en professor er slechts van was afgeleid. Dus nu moet iedereen zonder onderscheid “professor” worden genoemd, wat tot op zekere hoogte mannen discrimineert. Maar dat was niet zo erg, zei hij, want ze hadden vrouwen eeuwenlang gediscrimineerd; nu zouden ze een beetje tegendiscriminatie moeten dulden.

Dubbel-Oho! Dat, dacht ik, was wat er van komt dat men tegenwoordig aan de vroegere universiteiten zo gretig en kwebbelt over zaken als “gender” in plaats van zich af en toe de goede oude wetenschappen te herinneren. Een professor, legde ik aan de vriend uit, is niet meer door benaming iets mannelijks dan een student – de een duidt iemand aan,

” Lees verder

%d bloggers liken dit: