Het Manifest van de Bevrijding

het-manifest-van-de-bevrijding

10-09-21 03: 00: 00,

door Philip Zimbardo en Cindy X. Wang

In 1971, voert psychologie professor Philip Zimbardo een belangrijk experiment uit aan de Stanford Universiteit. In een recent artikel beschrijft auteur Okko Tom Brok de gebeurtenis als volgt:

“Dat slechtheid geen gebrek aan intellect is, werd op indrukwekkende wijze aangetoond door het Stanford Gevangenis Experiment in de vroege 70jaren van de vorige eeuw. Met een simpele uitnodiging voor een klein psychologisch experiment tegen 15 dollar per dagloon nodigde psychologieprofessor Philip Zimbardo precies 50 jaar geleden talloze student-deelnemers (vrouwen waren er niet bij betrokken) uit in een kelder van de Stanford Universiteit om een macabere gevangenissituatie na te bootsen.

In de experimentele opzet moesten de ‘bewakers’ de veel te strenge regels van de fictieve gevangenis koste wat het kost handhaven op de ‘gevangenen’. De gevangenen kregen gevangeniskleding en een enkelband bij binnenkomst, werden gefilmd door de bewakers en de klok rond beroofd van hun privacy.

” Lees verder

%d bloggers liken dit: