‘9/11’: het eeuwige complot

‘9/11’:-het-eeuwige-complot

11-09-21 04:00:00,

Vandaag 11 september 2021 is het precies 20 jaar geleden dat twee vliegtuigen zich in de twee beroemde WTC-torens in New York boorden. Twee andere gekaapte vliegtuigen eindigden in het Pentagon en in een weiland. Dat is het officiële verhaal over ‘9/11’. Maar ook na twee decennia wil de geruchtenstroom over wat zich op die dag heeft afgespeeld niet ophouden. Waarom blijft 9/11 zo’n aantrekkelijk onderwerp voor ‘complotdenkers’? Waarom zijn complotten überhaupt zo geliefd en wat moeten we van ‘complotdenkers’ vinden?

Het WTC-terrein gereed voor de plaatsvervangende One World Trade Center (Foto: ezaz.nl) 9/11: de eindeloze bron van speculaties

Het was een zonnige nieuwe dag in New York. Het leek een dag te worden als alle anderen. Maar rond 8.45 uur schrikken opkijkende New Yorkers van een wel heel laag overvliegend vliegtuig, die zich korte tijd later om 8.46 uur in de ruim 400 meter hoge noordtoren boort. Een kwartier later, als iedereen zich in de zuidtoren nog veilig waant, boort een tweede vliegtuig zich door de gevel naar binnen. Nu staan beide torens in brand. We zagen allemaal de dramatische beelden. We weten nog waar we voor het eerst de beelden zagen. Het ongeloof was groot. Wat daarna gebeurt, is geschiedenis.
Nee, geen afgesloten geschiedenis. ‘9/11’ zou niet een gebeurtenis worden dat snel in de vergetelheid zou raken, in tekst verankerd in geschiedenisboeken. Het bleek een begin van een nieuw tijdperk van oorlog. Niet alleen de na 9/11 begonnen oorlogen van de VS in diverse delen van de wereld zouden ons twee decennia bezighouden,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: