Chili, 11 september 1973: De ingrediënten van een militaire staatsgreep. Het opleggen van een neoliberale agenda

chili,-11-september-1973:-de-ingredienten-van-een-militaire-staatsgreep.-het-opleggen-van-een-neoliberale-agenda

11-09-21 02: 17: 00,

Dit artikel werd voor het eerst geplaatst op Global Research op februari 20, 2019

Het hoofddoel van de door de VS gesteunde militaire staatsgreep in Chili in 1973 was het opleggen van de neoliberale economische agenda. De “regimewisseling” werd afgedwongen via een geheime militaire inlichtingendienstoperatie. Ingrijpende macro-economische hervormingen (waaronder privatisering, liberalisering van de prijzen en bevriezing van de lonen) werden begin oktober doorgevoerd 1973.

Nauwelijks enkele weken na de militaire machtsovername gaf de militaire junta onder leiding van generaal Augusto Pinochet opdracht tot een verhoging van de broodprijs van 11 tot 40 escudo’s, een forse verhoging met 264% van de ene dag op de andere. Deze “economische schokbehandeling” was ontworpen door een groep economen die de “Chicago Boys” werden genoemd “Terwijl de voedselprijzen de pan uit rezen, werden de lonen bevroren. Van de ene dag op de andere was een heel land in bittere armoede gestort.

In 1973,

” Lees verder

%d bloggers liken dit: