Twee decennia van vertroebeling

twee-decennia-van-vertroebeling

11-09-21 01: 57: 00,

Voor mijn documentaire “Moed voor de Waarheid – De 11. September en wij”, bezocht ik in de zomer 2019 de Vrije Universiteit van Berlijn om de vraag te onderzoeken: Hoe gaat het? 11. September vandaag gerubriceerd, en waar gaat de discussie heen? Volgens de cursuscatalogus bood de masteropleiding “Internationale Betrekkingen” een seminar over dit onderwerp aan, getiteld “Het buitenlands en veiligheidsbeleid van de EU en de Verenigde Staten in vergelijking: perspectieven voor transatlantische samenwerking”.

Het stelde:

“Het einde van het Oost-West-conflict (’11/9′) en de terroristische aanslagen van september 2001 (‘9/11’) hebben de agenda voor het veiligheidsbeleid van ‘het Westen’ (…), d.w.z. van de EU-Europa en de Verenigde Staten van Amerika (…) ingrijpend gewijzigd of geaccentueerd. In plaats van met traditionele militaire dreigingen worden de transatlantische partners, regeringen en samenlevingen (…) geconfronteerd met bronnen van onveiligheid die nieuw zijn, of in ieder geval aan betekenis hebben gewonnen: Internationaal terrorisme, proliferatie van massavernietigingswapens, (…). In plaats van “bedreigingen” zijn er dus “veiligheidsrisico’s” ontstaan, die verband houden met statelijke en niet-statelijke actoren wier bedoelingen en capaciteiten niet altijd duidelijk zijn.”

In verkapte termen zie ik dit als oorlogspropaganda. Cruciaal is hier de tekening van een bedreiging in de vorm van een fundamenteel, ongrijpbaar en niet “evident” herkenbaar “risico”. Hoe minder concreet en alomtegenwoordig zo’n risico lijkt te zijn,

” Lees verder

%d bloggers liken dit: