Vaccinatiedwang wordt opgevoerd: Loondoorbetaling ongevaccineerde Duitsers in quarantaine wordt stopgezet

vaccinatiedwang-wordt-opgevoerd:-loondoorbetaling-ongevaccineerde-duitsers-in-quarantaine-wordt-stopgezet

11-09-21 07:38:00, © DCStudio Freepik Regelmatig wordt benadrukt dat er geen verplichte vaccinatie zal zijn. Wettelijk gezien is dit zelfs met de huidige Infectiebeschermingswet niet haalbaar, behalve voor afzonderlijke beroepsgroepen in de gezondheidszorg, maar de overheid wordt steeds vindingrijker: wat wettelijk niet mogelijk is, wordt via slimme dwangmaatregelen via een omweg toch mogelijk gemaakt. Zo wordt nu – bijna in heel Duitsland – afgezien van doorbetaling van het loon van ongevaccineerden in geval van quarantaine, bericht Report24.news.

De grondgedachte is dat de (gevaccineerde) bevolking niet hoeft te betalen voor de weigering van individuen (de ongevaccineerden), zoals blijkt uit een bericht in de Tagesschau. Het eerste probleem doet zich hier echter voor met het gebruik van het woord “weigering”. Het aanbod van vaccinatie weigeren om persoonlijke redenen is in geen geval een weigering, maar een afwijzing van een aanbod dat niet verplicht is te aanvaarden. Volgens het Tagesschau-bericht zal in de deelstaat Rijnland-Palts de loondoorbetaling aan ongevaccineerden in quarantaine vanaf oktober worden stopgezet. Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid motiveerde dit met de veronderstelling “dat alle burgers in de leeftijdsgroepen waarin vaccinatie publiekelijk werd aanbevolen en voor zover vaccinatie voor hen medisch mogelijk is, een aanbod voor de Corona-vaccinatie hebben ontvangen.”

Financiële compensatie voor loonderving niet van toepassing

Volgens de Infectiebeschermingswet hadden werknemers recht op financiële compensatie als de gezondheidsautoriteiten een quarantainebevel uitvaardigen en dit tot loonderving leidde. Met de Infectiebeschermingswet in zijn huidige vorm is dit echter niet meer het geval wanneer een door de overheid aanbevolen vaccinatie een quarantaine of een verbod op activiteiten had kunnen voorkomen, legt de woordvoerder aan de Tagesschau uit. Het feit dat voor de momenteel aangeboden Covid-19vaccins in de Europese Unie slechts een “voorwaardelijke vergunning voor het in de handel brengen” is verleend en dat er geen langetermijnstudies naar de veiligheid van de vaccins zijn verricht, blijft onvermeld.

Al vanaf 15 september: Groen bestuur Baden-Württemberg met strengste regels

De door de Groenen regeerde zuidwestelijke deelstaat Baden-Wuerttemberg trekt intussen de aandacht met de strengste Corona-dwangmaatregelen in Duitsland. Daar zal de afschaffing van de loonvervangende uitkeringen voor ongevaccineerden reeds vanaf komende woensdag gelden en is de zaak rond. “Wij gaan ervan uit dat iedereen in Baden-Wuerttemberg op 15 september de gelegenheid heeft gehad zich te laten vaccineren”,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: