Covid’s gewillige beulen – Hoe zijn voorheen normale mensen zo gretig geworden om de dood als vonnis uit te delen?

covid’s-gewillige-beulen-–-hoe-zijn-voorheen-normale-mensen-zo-gretig-geworden-om-de-dood-als-vonnis-uit-te-delen?

12-09-21 09:31:00,

Een paar weken geleden vertelden drie vrienden op Facebook me dat ze me dood wensten. Een van hen kende ik niet echt. Hij ging door het lint toen ik rustig suggereerde dat er haalbare behandelingsmogelijkheden waren voor mensen met Covid. Hij reageerde met: “Blijf uit mijn leven!!! Ik hoop dat je Covid krijgt en sterft!” schrijft Todd Hayen.

De andere twee vrienden waren mensen die ik 45 jaar geleden op de universiteit kende, één was mijn kamergenoot in het eerste jaar, en de andere man stelde me voor aan mijn eerste vrouw. Hij stelde voor dat ik Darwin’s theorie zou bewijzen en zou sterven aan het virus, de ander zei dat ik verdiende wat me te wachten stond als een egoïstische ongevaccineerde wetenschap-ontkenner.

Covid’s gewillige beulen.

Ik weet dat Facebook zeker niet de ideale plek is voor een redelijk gesprek. Als psycholoog vind ik het echter wel een interessant voorbeeld van een bepaalde extreme manier van denken en gedragen.

Ik geloof ook dat mijn ervaring met “vrienden” die mijn verscheiden wensen niet ongewoon is onder degenen die aan die kant van het hek staan in dit debat. In ieder geval niet ongebruikelijk in gedachten.

Zoals we allemaal weten, is Facebook de plaats van geen remmingen. Maar dat gezegd hebbende, geloof ik dat het een ernstige zorg is dat mensen kunnen worden gemanipuleerd tot deze duistere manier van denken en voelen.

Het operatieve woord hier is “manipuleren.”

Ik heb er vertrouwen in dat de mens voor het grootste deel is geëvolueerd van een grotmentaliteit wanneer hij geconfronteerd wordt met “anderen” in de cultuur. In de tijd van de grotten was onze psychologie geprogrammeerd om te overleven, en er was niet veel dwang voor nodig om leden van een andere stam die in een gebied kwamen dat niet het hunne was, onmiddellijk met wantrouwen en angst tegemoet te treden.

Vandaag, vele duizenden jaren later, denk ik dat er een beetje manipulatie nodig is om de “ander” als dodelijk gevaarlijk te beschouwen – maar niet veel dwang, zo lijkt het.

In dit opzicht lijkt het erop dat we elk greintje gezond verstand verloren hebben. Hoe kan een regering (of waarschijnlijk een nog hogere organisatie van autoriteit) de massa’s zo gemakkelijk overtuigen dat de ongevaccineerden de doodsvijand zijn,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: