Afghanistan: NAVO-staat Denemarken laat zijn bondgenoten in de steek

afghanistan:-navo-staat-denemarken-laat-zijn-bondgenoten-in-de-steek

13-09-21 05: 41: 00,

Door Lucas Leiroz: Hij is onderzoeksmedewerker internationaal recht aan de Federale Universiteit van Rio de Janeiro.

Midden in de crisis in Afghanistan duikt een nieuwe controversiële kwestie op. Naar verluidt wordt in Europa een systeem opgezet om de humanitaire verantwoordelijkheid voor asielzoekers uit het Centraal-Aziatische land “uit te besteden”. Interessant is dat deze vluchtelingen juist in zo’n nood verkeren omdat zij hebben deelgenomen aan de betrokkenheid van buitenlandse troepen bij het conflict, reden waarom het dringend noodzakelijk zou moeten zijn dat westerse staten hen opvangen, en niet iets dat wordt “uitbesteed” en hen nog kwetsbaarder maakt.

Onlangs is een regeling aan de kaak gesteld waarbij Denemarken zijn verantwoordelijkheid uitbesteedt voor Afghaanse tolken die zijn soldaten ondersteunden gedurende de decennia dat het land betrokken was bij de Afghaanse oorlog. Denemarken heeft in het kader van de NAVO troepen naar Centraal-Azië gezonden en in de loop der jaren duizenden soldaten ingezet, van wie er 43 op het slagveld zijn gesneuveld.

” Lees verder

%d bloggers liken dit: