!!!Belangwekkende publicatie!!! – COVID-19 – een biopsychosociale ziekte? Reflecties uit de psychoneuro-immunologie – Platform RESPECT

covid-19-–-een-biopsychosociale-ziekte?-reflecties-uit-de-psychoneuro-immunologie-–-platform-respect

13-09-21 07: 18: 00,

Wat zou het mooi zijn als je de angst kon wegnemen bij de angstigen, als jullie allemaal begrepen dat angst tegelijkertijd ook de longen betekent en als de mensheid wist hoe sterk en bepalend de eigen ziel toch is.”

Sabine Ostler, Gastronoom

COVID-19 zou een biopsychosociale ziekte zijn? In het licht van de gebruikelijke medische uitspraken over de COVID-19 crisis, die bijna uitsluitend draaien om de biologische aspecten van het novel killer virus (Cyranoski, 2020), en de paradigmatisch-biologistische oriëntatie van de huidige biogeneeskunde (Schubert, 2017), klinkt de titel van dit hoofdstuk bijna eufemistisch. Heeft de auteur van dit werk enig idee van virologie, microbiologie en immunologie? COVID-19 is eerst en vooral een biologisch probleem. Ontkent hij misschien het gevaar van SARS-CoV-2?

1. Over de biologie van infectie met SARS-CoV-2

Helemaal niet! Zelfs vanuit zuiver biologisch oogpunt is COVID-19 een ziekte die ernstig moet worden genomen. Het Robert Koch Instituut (RKI) in Berlijn, het centrale instituut van de Duitse regering op het gebied van ziektebewaking en preventie, dat al meer dan 12 maanden bijna elk uur met feiten en cijfers over de COVID-19 crisis komt, schrijft op zijn homepage: “SARS-CoV-2 (Severe acute respiratory syndrome coronavirus type 2) is een nieuw coronavirus … dat aan het begin van 2020 werd geïdentificeerd als de veroorzaker van de COVID-ziekte 19 (Coronaviridae Study Group of the International Committee on Taxonomy of Viruses, 2020). … [Coronaviren] veroorzaken voornamelijk milde verkoudheden, maar kunnen soms ernstige longontsteking veroorzaken, vooral in de vroege kinderjaren en bij ouderen en immuno-incompetente personen (Fehr en Perlman, 2015). …Het S-eiwit (spike) is verantwoordelijk voor het binnendringen in de gastheercel en … induceert neutraliserende (beschermende) antilichamen en is daarom van het grootste belang voor de ontwikkeling van vaccins (Enjuanes et al., 1995; Liu et al., 2020). … SARS-CoV-2 gebruikt … het transmembraanenzym ACE-2 als receptor om de gastheercellen binnen te dringen … ACE-2 en TMPRSS2 worden in hoge mate gecoëxpresseerd in het neusepitheel, wat de efficiënte verspreiding in en uitscheiding van SARS-CoV-2 uit de bovenste luchtwegen verklaart (Sungnak et al., 2020). Een hoge ACE-2-dichtheid is niet alleen gemeld in de luchtwegen, maar bijvoorbeeld ook op enterocyten, vasculaire endotheelcellen, nierepitheel en myocardiale cellen (Hamming et al., 2004; Hikmet et al., 2020 …). … Klinisch verloopt een SARS-CoV-2-infectie in veel gevallen longontsteking in de vorm van interstitiële pneumonie, die kan worden gecompliceerd door Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS). Naast de longen worden echter ook vaak andere orgaansystemen aangetast, hetgeen zich uit in een breed spectrum van soms ernstige extrapulmonale manifestaties (Gupta et al., 2020). Onderliggende pathomechanismen zijn: (i) cytolyse, d.w.z. directe schade aan gastheercellen door het replicerende virus, (ii) een ontregelde, uitbundige immuunrespons, die kan leiden tot een levensbedreigende cytokinestorm (Schulte-Schrepping et al., 2020) en (iii) endotheelschade, die gepaard kan gaan met ontregeling van het renine-angiotensinesysteem, resulterend in bijv. trombo-embolische complicaties (Ackermann et al., 2020; Teuwen et al., 2020).”

Men is echter niet weerloos tegen de gevolgen van een viraal contact met SARS-CoV-2, ook al suggereert de voorlichtingswebsite van het RKI dat misschien wel. Afgezien van pogingen om een vaccin tegen SARS-CoV-2 te ontwikkelen, leest men bijvoorbeeld nauwelijks iets over de biologische verdedigingsmechanismen van de gastheer, d.w.z. over hoe het immuunsysteem van nature werkt tegen SARS-CoV-2, wat de immuunactiviteit tegen SARS-CoV-2 waarschijnlijk zal verzwakken en welke natuurlijke immuunversterkende maatregelen men moet nemen om zich beter te beschermen tegen een SARS-CoV-2-infectie. Dit gebrek aan aandacht van het RKI voor de omgeving van het virus is verrassend, aangezien Louis Pasteur, medeoprichter van de medische microbiologie, uiteindelijk op zijn sterfbed toegaf na een langdurig wetenschappelijk dispuut met Pierre Jacques Antoine Béchamp en de stressonderzoeker Claude Bernard dat de microbe niets is, maar de omgeving alles (“Le microbe, c’est rien, le milieu, c’est tout!”) – althans zo is het overgeleverd. “Als je kijkt naar de discussie van vandaag over SARS-CoV-2 en de Corona-infecties, worden de laatste honderd jaar van infectiologie en immunologie gereduceerd tot absurditeit. Hebben we dan helemaal niets geleerd van de bitter bevochten debatten in de 19. Eeuw? (Schmiedel, 2020)

De laatste honderd jaar van de infectiologie en immunologie hebben natuurlijk veel meer kennis opgeleverd. Ziekteverwekker en gastheer staan in een co-evolutionaire relatie tot elkaar (Shi et al., 2018). In dit dynamische proces veranderen beide genomen in een voortdurende aanpassing aan elkaar. Dit is als een evolutionaire wedloop tussen roofdier (virus) en prooi (mens) (Voskarides et al., 2018). Men mag er dus niet van uitgaan dat virussen erop uit zijn een gezonde gastheer zodanig te beschadigen dat deze ten onder gaat. Dit zou het virus zijn eigen basis voor ontwikkeling ontnemen. In feite is niet minder dan acht procent van het menselijk genoom afkomstig van virussen, en deze gensequenties bevinden zich hoofdzakelijk in de buurt van genen die de immuunrespons van het lichaam regelen. Dit zou erop kunnen wijzen dat virussen, door hun genetische informatie in het menselijk genoom op te nemen, de mens immunologisch meer toegerust maken tegen blootstelling aan virussen (Chuong et al. 2016). Het immuunsysteem is dus waarschijnlijk een essentiële bemiddelaar in de co-evolutionaire relatie tussen virus en gastheer. In de bijzondere relatie tussen mens en virus zou men ook een stap verder kunnen gaan en, in tegenstelling tot andere mogelijke gastheren, kunnen uitgaan van een bidirectionele roofdier-prooi relatie, aangezien de mens het virus ook op een bepaalde manier opjaagt of juist met mechanische middelen (b.v. door vaccinatie, via de “zero-COVID” of “no-COVID” benadering) de basis voor de ontwikkeling van het virus probeert weg te nemen. “No-COVID”-strategie, d.w.z. een strategie die gericht is op de volledige uitroeiing van het virus).

In dit verband heeft immunologisch onderzoek duidelijk aangetoond dat het menselijke immuunsysteem virusaanvallen kan herkennen en deze snel en efficiënt kan afweren, vaak zonder dat de getroffen persoon ziekteverschijnselen vertoont – zoals het geval is voor een groot deel van de met SARS-CoV-2 besmette personen (Brüssow, 2020). De kinetiek van immunologische reacties in verband met virale infecties vertoont zeer vergelijkbare patronen, ongeacht het type virale ziekteverwekker (Alter & Altfeld, 2009). In tegenstelling tot de meeste bacteriële infecties, vinden virale infecties intracellulair plaats. Om de infectie onder controle te krijgen, moet het immuunsysteem dus de lichaamseigen, met het virus geïnfecteerde cellen herkennen en doden. Cellen van het aangeboren immuunsysteem (b.v. dendritische cellen, macrofagen) zijn de eerste immuuncellen die bij een primaire virusinfectie worden geactiveerd. Zij worden door met virus geïnfecteerde gastheercellen, bv. van de luchtwegen, via chemokinen naar de plaats van binnendringing van de ziekteverwekker gerekruteerd en herkennen de geïnfecteerde cellen met behulp van bepaalde oppervlaktereceptoren (waaronder toll-like receptoren [TLR]). Dit leidt tot een activering van transcriptiefactoren van het ontstekingssysteem (b.v. de nucleaire factor kappa-light-chain-enhancer van geactiveerde B-cellen [NF-κB]) en de expressie van pro-inflammatoire cytokines en interferonen. Deze immuunboodschappers activeren op hun beurt aangeboren immuuncellen die leiden tot de vernietiging van geïnfecteerde gastheercellen door apoptose (b.v. natuurlijke killercellen). Bovendien worden naïeve, ongedifferentieerde T-lymfocyten met behulp van antigeenpresenterende cellen (APZ) via MHC-moleculen (Major Histocompatibility Complex) gepresenteerd met fragmenten van de virussen, waardoor de cellulaire arm van het verworven immuunsysteem wordt geactiveerd. Antigeenspecifieke T-cellen vermenigvuldigen zich vervolgens (“klonale expansie”) en differentiëren zich in T-helper type 1 (TH1) lymfocyten. Deze activeren cytotoxische T-lymfocyten (CD8+) door het vrijkomen van TH-1-cytokinen (bv. interleukine-1 [IL-1], IL-12), die geïnfecteerde gastheercellen specifiek vernietigen door cytolyse en de virale replicatie indammen. Bovendien wordt een T-celgeheugen opgebouwd, dat efficiënt kan reageren bij hernieuwd contact met de ziekteverwekker. In verband met de humorale arm van het verworven immuunsysteem zorgen T-helper type 2 (TH2) lymfocyten op hun beurt voor de activering van specifieke B-lymfocyten met virale antigenen op MHC-moleculen met behulp van het vrijkomen van TH2-cytokinen (bv. IL-4, IL-10). Deze vermenigvuldigen zich klonaal en differentiëren zich tot antilichaam afscheidende plasmacellen. Bovendien vormen zij de basis voor geheugen-B-cellen, die snel reageren op hernieuwd viruscontact door specifieke antilichamen te produceren. De T- en B-celsystemen van de verworven immuunrespons en cellen van het aangeboren immuunsysteem staan in nauw functioneel contact tijdens de virusafweer (Voskarides et al., 2018; Cook et al, 2014; Elenkov, 2004).

Bij de huidige stand van het onderzoek is er geen bewijs dat infectie met SARS-CoV-2 leidt tot significante afwijkingen in deze fundamentele, immunologische mechanismen van virale infectie (Brüssow, 2020).

2. COVID-19 – een psychologische pandemie

De conceptie van het biopsychosociale model als nieuw medisch paradigma (Engel, 1977; Engel, 1980) gaat er nu van uit dat de biologische kenmerken van de zojuist beschreven SARS-CoV-2-infectie niet kunnen worden gedacht zonder hogere complexe entiteiten, de psychologische zowel als de sociaal-culturele. Lichaam, geest en samenleving zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, beïnvloeden elkaar in dynamische interacties (Schubert e.a., 2012) en ontstaan in de context van overgangen van orde uit minder complexe entiteiten volgens het principe “het geheel is meer dan de som der delen (Aristoteles)”. Bijgevolg hebben hoger complexe factoren, b.v. sociale, een sterkere invloed op fysieke factoren (top-down) dan omgekeerd minder complexe factoren, b.v. fysieke, op psychologische of sociale factoren (bottom-up) (Reiber, 2008). Bovendien bestaan er binnen de biopsychosociale lagenhiërarchie deel-geheel relaties. Zo omvat de psyche als geheel alle minder complexe biologische subsystemen, terwijl de psyche als subsysteem zelf deel uitmaakt van hoger complexe entiteiten of systemen, b.v. de sociale relatie. Dit sluit figuurlijk aan bij de bezorgdheid die Shultz en zijn medewerkers 2008 reeds hebben geuit met betrekking tot de schadelijke gevolgen van een volgende pandemie, waarbij zij speculeerden dat de psychologische “voetafdruk” waarschijnlijk groter zal zijn dan de medische (Shultz et al., 2008). Taylor en collega’s (2020) ontdekten in hun studie van de SARS-CoV-2 pandemie inderdaad dat slechts 2% van de 6.854 ondervraagden zelf ooit ziek was geweest van COVID-19, maar 16% van hen voelde zich zo gestrest door de algemene COVID-situatie (zoals gemeten door een reeks vooraf gestelde vragen) dat het zoeken van professionele hulp een voor de hand liggende keuze was (Taylor et al., 2020). Ten slotte kan worden aangenomen dat zelfgelijkvormige patroonvorming (zogenaamde “fractals”) plaatsvindt op verschillende niveaus van de biopsychosociale lagenhiërarchie (Schubert, 2017). Het principe van de zelfgelijkvormigheid suggereert dat het immuunsysteem, wat zijn afweerprestaties betreft, niet alleen biologisch moet worden gezien, zoals in het vorige hoofdstuk is geschetst, maar ook psychologisch en sociaal: uit studies blijkt dat levende wezens zich tegen pathogene prikkels verdedigen, niet alleen aan de onmiddellijke grenzen van het organisme (biologisch immuunsysteem), maar ook wanneer de ziekteverwekker nog ver van het organisme verwijderd is. Met behulp van de vijf zintuigen (met afnemende afstand: zicht, gehoor, reuk, tast, smaak [Bedford 2012]) worden psychologische immuunfactoren effectief, bijvoorbeeld wanneer men automatisch sociale afstand houdt tot zichtbaar besmette mensen of met walging vies ruikend en bedorven voedsel afwijst (“behavioural immune system“) (Schaller, 2011). Tegen deze achtergrond kan angst ook worden toegeschreven aan het gedragsafweersysteem, waarbij men zich enerzijds in veiligheid brengt via het bewust ervaren gevoel van angst, maar zich anderzijds ook onbewust beschermt tegen een emotionele (pathogene) verwonding via de activering van afweermechanismen (Riemann, 2009).

Zo bezien moeten begrippen als “infectie” of “pandemie” ook niet meer alleen op biologisch, maar ook op psychologisch en sociaal niveau worden beschouwd. Uit onderzoek en waarnemingen blijkt namelijk dat er naast de pandemie in de klassieke zin ook een psychologische pandemie is. Strong (1990), die zich al lang voor SARS-CoV-2 met dit onderwerp bezighield, onderscheidt in epidemiepsychologie drie soorten psychologische reacties die zich in het kader van virale epidemieën snel van persoon tot persoon verspreiden, met het potentieel om bijna iedereen in een samenleving te treffen: (i) de epidemie van de angst voor de ziekteverwekker, (ii) de epidemie van het moraliseren en het zoeken naar verklaringen voor het ontstaan van een besmettingsgolf, (iii) de epidemie van het ondernemen van actie om de ziekteverwekker in te dammen. Deze drie gebieden kunnen niet van elkaar worden gescheiden en vertonen op verschillende punten overlappingen (Strong, 1990). In deze context ligt de factor angst waarschijnlijk in meer of mindere mate ten grondslag aan alle andere factoren. Zo kan worden aangenomen dat het zoeken naar verklaringen en het nemen van maatregelen op individueel niveau in veel gevallen mede worden veroorzaakt door angst voor het virus, maar ook door angst voor de gevolgen van door de staat opgelegde maatregelen (b.v. werkloosheid, sociale achteruitgang) en staatsgeweld (Ganser, 2020).

Dat er in verband met de SARS-CoV-2 pandemie binnen zeer korte tijd sprake was van een pandemisch optreden van psychische stoornissen, waaronder angststoornissen, bij de bevolking – de paniek in de sociale media verspreidde zich zelfs sneller dan het virus zelf (Wilson & Chen, 2020) – blijkt uit vele publicaties uit het jaar 2020 en daarna. Allein zwischen 20. Januar und 17. In mei 2020, d.w.z. kort na het begin van de COVID-19 crisis, werden 415 wereldwijd artikelen over het onderwerp “COVID-19 en geestelijke gezondheid” geïndexeerd in de PubMed zoekmachine, bijna vier papers per dag. Hoewel de meeste daarvan papers waren waarin persoonlijke meningen over het onderwerp werden geuit (zogenaamde opinion papers), waren bijna een vijfde daarvan originele papers waarin het verband tussen COVID-19 en geestelijke gezondheid empirisch werd onderzocht (Amerio et al., 2020). Een studie uit China onderzocht in totaal 1.210 mensen uit 190 Chinese steden in januari en februari 2020 (op 20. In januari 2020 werd bekendgemaakt dat SARS-CoV-2 van mens op mens kan worden overgedragen). Ongeveer 54% van de respondenten beoordeelde de psychologische impact van COVID-19 als matig tot ernstig; 29% dacht dat ze matige tot ernstige angstsymptomen zouden ervaren, en 17% beschreef matige tot ernstige depressieve symptomen; meer dan 75% zei daarentegen dat ze zich zorgen maakten over het feit dat hun familieleden het nieuwe coronavirus zouden oplopen (Wang et al., 2020). Wat de situatie in Oostenrijk betreft, blijkt uit een studie van de universiteit van Donau-Krems bij 1,0 09 respondenten na de eerste lockdown in maart 2020 dat in vergelijking met de tijd vóór de lockdown depressieve symptomen toenamen van ongeveer 4% tot meer dan 20% en angstsymptomen van 5% tot 19% (4 tot 5 keer meer). Bovendien leed 16% momenteel aan slaapstoornissen (Pieh, 2020a). Uit recentere gegevens blijkt een verdere toename van de geestelijke gezondheidssymptomen na de derde lockdown in de winter 2020/2021 tot 5 à 6 maal het niveau van voor de crisis. Van de ongeveer 1.500 respondenten lijdt ongeveer een kwart van de Oostenrijkse bevolking (26%) momenteel aan depressieve symptomen, 23% aan angstsymptomen en 18% aan slaapstoornissen (Pieh, 2020b). Uit een studie van de Sigmund Freud privékliniek onder 1.000 Oostenrijkers blijkt dat mentale stress vooral vrouwen, stadsbewoners, armere (tot 1.500 euro maandinkomen) en jonge mensen (jonger dan 50 jaar) treft (Eichenberg, 2020). Bovendien is het duidelijk dat mensen in de COVID-crisis 19 reageren met verhoogde psychologische stress, angst, depressie en posttraumatische stresssymptomen als ze al psychisch belast zijn (Wang et al., 2020). Deze kwetsbaarheid voor het optreden van psychische stoornissen in de COVID 19 crisis werd ook aangetoond met betrekking tot het zogenaamde “COVID Stress Syndrome”, dat werd beschreven door Taylor en collega’s (2020) in verband met een vragenlijstonderzoek onder 6.854 volwassen Amerikanen en Canadezen. Het bestaat uit verschillende angstinhouden (o.a. angst voor het virus, existentiële angst, xenofobie), obsessief-compulsief gedrag en het herbeleven van COVID-gerelateerde ervaringen (in verband met een zelf beleefde of een nagespeelde COVID-stoornis) en kan een stoornis op zichzelf zijn of deel uitmaken van een andere stoornis (bv. gegeneraliseerde angststoornis, obsessieve-compulsieve stoornis, posttraumatische stressstoornis [engl. PTSD]).

3. Angst vermindert de antivirale immuunactiviteit

Uitgaande van de psychologische impact van de pandemie is het belangrijk er nogmaals op te wijzen dat de pandemie niet wordt gereduceerd tot de louter biologische impact van SARS-CoV-2, maar op een biopsychosociale, uitgebreide manier moet worden bekeken. Concreet wordt het virus, zodra de eerste besmettingen bekend worden, een symbool voor alle andere mensen (Schubert, 2020), wat biopsychosociaal des te meer belastend werkt naarmate er in de media en dus maatschappelijk meer gezondheidsbedreigende en dus angst inboezemende feiten en cijfers worden gecommuniceerd. Dit kan op korte termijn gunstig zijn voor de gezondheid, wanneer acute angst mensen ertoe brengt beschermende maatregelen te nemen. Op lange termijn beschadigt angst echter precies die mechanismen die mensen nodig hebben om het virus bij contact af te weren (Chand & Marwaha, 2020).

Het woord “angst” komt van het Griekse werkwoord “agchein” en het Latijnse “angere”. Beide worden vertaald als “stikken”, “de keel dichtknijpen”. In de geneeskunde wordt onderscheid gemaakt tussen angst als affectieve toestand (state), als persoonlijkheidstrek die in de loop van de tijd blijft bestaan (anxiety, trait) en als pathologische aandoening (ICD-10: F40 Fobische stoornissen, F41 Andere angststoornissen; F42 Obsessief-compulsieve stoornissen; F43 Reacties op hevige stress en aanpassingsstoornissen; DSM-V: Angststoornissen). Voorts moet angst worden onderscheiden van vrees, die in tegenstelling tot angst gewoonlijk rationeel te rechtvaardigen en realistisch is (echte angst). Alle vormen van angst hebben echter één ding gemeen: angst is een uiting van een aanpassingsproces aan interne en externe omstandigheden. Dit aanpassingsproces kan adaptief of maladaptief zijn, maar gaat in ieder geval gepaard met wat gewoonlijk “stress” wordt genoemd (Hannemann et al., 2017). De psychoneuro-immunologie, kortweg PNI (Ader et al., 1991), onderzoekt de immunologische factoren die een rol spelen bij het stressreactieproces en dus – direct en indirect – ook bij angst, en de gevolgen ervan voor de gezondheid van de betrokkenen.

Het gezonde menselijke organisme bevindt zich in homeostase, d.w.z. de lichaamsfuncties zijn in een dynamisch evenwicht (Tsigos & Chrousos, 2002). Dit geldt ook voor de cytokinen, de reeds genoemde boodschapperstoffen van het immuunsysteem. De bloedconcentraties van de pro-inflammatoire (ontstekingsbevorderende) TH1 en de anti-inflammatoire (ontstekingsremmende) TH2 cytokines houden elkaar in evenwicht. Als een persoon echter een psychosociale stressor waarneemt, zoals een angstprikkel, kan dit evenwicht veranderen: In de hypothalamus komt tijdens acute stress corticotropine-releasing hormoon (CRH) vrij, dat het locus ceruleus/norepinefrine (LC/NE) systeem activeert. Het LC/NE-systeem intensiveert op zijn beurt de sympathische activiteit, waarna het organisme wordt geactiveerd door het vrijkomen van adrenaline en noradrenaline in de zin van de zogenaamde “vecht-of-vlucht”-reactie. Dit leidt onder meer tot een vermindering of een toename van bepaalde neuro-vegetatieve functies (b.v. de spijsverteringsactiviteit neemt af en de polsslag en de huidgeleiding nemen toe). Het aantal en de activiteit van TH1-cellen, samen met de daarmee gepaard gaande verhoogde afgifte van cytokinen (waaronder IL-1, IL-6, tumornecrosefactor-α [TNF-α]), nemen eveneens toe tijdens een dergelijke sympathische activering (Dhabar, 2018; McInnis et al, 2015) om het lichaam te beschermen tegen de gevolgen van mogelijke schade in verband met de stressor via een kortstondige verhoging van de cellulaire immuunactiviteit of ontstekingsactiviteit.

Op korte termijn is dit immunologische beschermingsmechanisme dus essentieel om te overleven. Op lange termijn echter kan de verhoogde ontsteking die met stress gepaard gaat, de lichaamseigen cellen beschadigen, de groei van kankercellen bevorderen en de beschermende immuunafweer onderdrukken. Daarom beschikt het organisme over ten minste drie beschermingssystemen om een buitensporige ontstekingsreactie tegen te gaan. i) De zogenaamde “ontstekingsreflex”, die de door stress veroorzaakte ontsteking reguleert via de nervus vagus (Tracey, 2002), ii) de reeds genoemde ontstekingsremmende TH-2 cytokinen (o.a.. IL-4, IL-5, IL-10), die de pro-inflammatoire TH-1 activiteit tegengaan (Elenkov, 2004), en iii) de hypothalamus-hypofyse-bijnieras (HPA), die het stresshormoon cortisol vrijgeeft (Tsigos & Chrousos, 2002). Cortisol bindt zich aan de glucocorticoïde-receptoren (GR) van immuuncellen, die de NF-κB activiteit afremmen en zo de synthese van pro-inflammatoire TH1 cytokines verminderen.

De activiteit van de HPA-as staat vaak centraal in PNI-studies en is in verband gebracht met diverse psychosociale factoren, stoornissen en interventies, waarbij verschillende aspecten van PNI systematisch in verband worden gebracht met hypercortisolisme en/of hypocortisolisme. Bij stress-gerelateerd hypercortisolisme verschuift de TH1-TH2 balans ten gunste van ontstekingsremmende TH2 cytokines (TH1-TH2 shift). Deze verschuiving maakt de getroffen personen op haar beurt vatbaarder voor het optreden van ziekten waarbij TH1 een beschermende werking heeft (b.v. virale infecties, wondgenezingsstoornissen, kanker). Bij hypocortisolisme wordt de door stress veroorzaakte ontstekingsbevorderende immuunactiviteit onvoldoende door cortisol gereguleerd, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor langdurige ontstekingsziekten (bijv. PTSS, auto-immuunziekten) (Elenkov, 2004). Permanent verhoogde ontstekingscytokineconcentraties veranderen op hun beurt de ervaring en het gedrag van een persoon via immunoneuronale verbindingen. Een syndroom dat wordt aangeduid als sickness behaviour (Dantzer et al., 2008) omvat een reeks neurovegetatieve (bijv. uitputting, verlies van eetlust, slaapstoornissen) en neuropsychiatrische (bijv. droefheid, gebrek aan belangstelling, concentratiestoornissen) klachten die erop gericht zijn energie te sparen voor het bestrijden van de infectie en het genezingsproces. Het wordt nu bewezen geacht dat angst ook geassocieerd wordt met verhoogde intracerebrale ontstekingsactiviteit, het gevoel van angst (Lurie, 2018).

Studies hebben ook aangetoond dat angst en angststoornissen ook geassocieerd worden met perifere immuundysregulatie in de zin van een toename van ontstekingen (Lurie, 2018). Bij gezonde medische studenten werd bijvoorbeeld aangetoond dat examenangst geassocieerd was met verhoogde pro- (γ-interferon [IFN-γ]) en verlaagde anti-inflammatoire (IL-10, IL-4) cytokineconcentraties (Maes et al., 1998). Bovendien is de beschermende immuunafweer, zoals gemeten door NK-celactiviteit, verminderd bij niet-pathologische angst (Koga et al., 2001). Borella en collega’s (1999) konden bij gezonde cadetten aantonen dat examenstress geassocieerd was met een toename van het vermogen van NK-cellen om andere cellen te vernietigen bij emotioneel stabiele proefpersonen die slechts lichte angstsymptomen vertoonden. Daarentegen vertoonde de groep met lage emotionele stabiliteit en uitgesproken testangst een verminderde NK-celactiviteit (Borella et al., 1999). NK-cellen zijn belangrijk bij het opsporen en vernietigen van met virus geïnfecteerde cellen (Cook et al., 2014). Relevante studies tonen aan dat hoe sterker en hardnekkiger angst is, hoe gevaarlijker deze is in termen van immunosuppressie en het risico op het ontwikkelen van verschillende ziekten waarvoor een goed functionerend immuunsysteem beschermend is (bijv. infectieziekten, wondgenezingsstoornis, kanker) (Peters et al., 2021).

In het algemeen moet worden aangenomen dat de aanzienlijk toegenomen angst en paniek in de COVID 19 crisis en het daarmee gepaard gaande verstoorde stressresponsproces ernstige gevolgen hebben voor de individuele werking van het immuunsysteem en daarmee voor de aan SARS-CoV-2 gerelateerde morbiditeit en mortaliteit (Peters et al., 2021). Bovendien kan op basis van tientallen jaren PNI-onderzoek worden geconcludeerd dat de ervaren angst mensen niet alleen vatbaarder maakt voor SARS-CoV-2-infectie, maar ook het individuele verloop van de COVID-ziekte negatief beïnvloedt – zowel wat betreft het huidige verloop van de COVID-ziekte als wat betreft de lichamelijke en psychische gevolgen van de ziekte op langere termijn. Deze gevolgen omvatten bijvoorbeeld de ontwikkeling van PTSD. Mensen die werden opgenomen voor COVID-19 leden in veel grotere mate aan PTSS in vergelijking met de normale bevolking (7% in Liu et al., 2020) (96,2% in Bo et al., 2020). PTSS in de context van COVID is een stressstoornis (b.v. veroorzaakt door het traumatische verblijf in de kliniek) met psychische (b.v. herbeleving van het trauma, vermijdingsgedrag, gedeeltelijke amnesie) en lichamelijke stoornissen (b.v. vegetatieve overprikkeling met beven, hypervigilantie en slaapstoornissen). Voorts wordt na een COVID-ziekte 19 een zogenaamd “post-COVID-syndroom” of “lang COVID-syndroom” waargenomen, dat meestal gepaard gaat met chronische hoest, kortademigheid, benauwdheid, cognitieve stoornissen en extreme uitputting. In de biomedische literatuur worden deze klachten meestal toegeschreven aan het aanhoudende directe effect van SARS-CoV-2 (Venkatesan, 2021), maar ze doen ook denken aan somatoforme stoornissen (bv. chronisch vermoeidheidssyndroom), die zich vaak ontwikkelen als reactie op psychologische stress en geassocieerd zijn met verhoogde ontstekingsparameters (Schubert et al., 2007). Toekomstige studies zullen uitwijzen of, vanuit biopsychosociaal oogpunt, lang- of post-COVID ook een vorm van stressziekte is, veroorzaakt door de traumatische ervaring van de COVID-ziekte en geassocieerd met ontstekingsgerelateerde ziektegedrag-achtige klachten.

4. Heeft SARS-CoV-2 invloed op een chronisch gestresste en dus immuungestoorde samenleving?

Het is de grote paradox van de COVID-crisis 19: de orthodoxe geneeskunde en de staat willen de inperking van de SARS-CoV-2-pandemie met alle beschikbare middelen doordrukken, tot aan de “nul- of geen COVID-strategie” – de bijbehorende paniekangst van de bevolking voor COVID en ook voor de gevolgen van de maatregelen om het virus in te dammen (bijv. eenzaamheid, werkloosheid, het ontbreken van een baan).De eenzaamheid, werkloosheid, vrijheidsbeperking) kunnen echter de vatbaarheid voor infecties en de ernst van de ziekte hebben vergroot als gevolg van het immunosuppressieve effect. Hoe kon dit gebeuren?

De huidige school of biogeneeskunde is een paradigmatische machine – en dat al meer dan 300 jaar (von Uexküll & Wesiack, 1996). Dit impliceert dat het denken en handelen van de meeste medici, zowel clinici als onderzoekers, impliciet bepaalde fundamentele filosofische veronderstellingen volgt die in de geest van het mechanicisme zijn. Daartoe behoort bijvoorbeeld het dualisme, d.w.z. de scheiding van lichaam en geest. Voorts het reductionisme, d.w.z. de concentratie op de kleinste materiële componenten van het leven, met als uitgangspunt dat minder complexe biologische entiteiten een groter verklarend gewicht hebben voor het menselijk leven dan immateriële psychologische, sociale en culturele entiteiten (Schubert, 2017). Deze en enkele andere epistemologische fouten van de moderne machinegeneeskunde lagen en liggen ten grondslag aan de verstrekkende aanbevelingen voor diagnose, therapie en preventie van de SARS-CoV-2-pandemie in de COVID-crisis 19 en worden door grote delen van de bevolking niet in twijfel getrokken vanwege hun ideologische inbedding. Het is dan ook niet meer dan een logisch gevolg dat in de COVID-crisis 19 de medische discipline van de virologie met haar respectieve protagonisten zo’n grote rol heeft kunnen spelen bij het verstrekken van wetenschappelijk advies aan regeringen en media. Het virus als biologische entiteit met RNA, kapsel en omhulsel is de absolute focus van onderzoek en aanbevelingen – en de zeer ziekte-relevante psychologische en sociale aspecten worden systematisch genegeerd.

Als men kijkt naar de kant van de door COVID-19 getroffen bevolking, ontstaat ook hier een somber beeld. Menselijke machines worden losgekoppeld van hun psyche en gereduceerd tot hun materiële componenten. Zij hebben geen eigen wil, geen zelfbeschikking, geen kracht van verzet en dus geen controle over de huidige pandemische ontwikkelingen. De machinegeneeskunde heeft de patiënt altijd, en niet alleen sinds de COVID-crisis 19, gedegradeerd tot een onrijpe massa van orderontvangers die zich in een voortdurende existentiële afhankelijkheid en machteloosheid bevinden en die deze omstandigheid grotendeels als normaal beschouwen, aangezien zij eeuwenlang in een machineparadigma zijn geïdeologiseerd. Alleen al de term “AHA-regels”, die de bevolking die het slachtoffer is van de COVID-crisis 19 degradeert tot infantiel, zelfs geestelijk inferieur, en louter verwijst naar de mechanische beheersing van SARS-CoV-2, illustreert prototypisch de onweerlegbare controle-agenda van de machinegeneeskunde en het machts- en waardeonevenwicht tussen arts en patiënt. Dit alles moet onvermijdelijk leiden tot angst en paniek onder de bevolking, vooral wanneer de dreiging van SARS-CoV-2 opzettelijk wordt overdreven, niet alleen door de geneeskunde zelf, maar ook door de regering en de media.

En dit is precies wat er vanaf het begin van de COVID-crisis 19 lijkt te zijn gebeurd in een campagne van maatregelen en vaccinaties die zijn weerga niet kent in zijn dramaturgische perfiditeit – die op zichzelf al beangstigend is. Een bijzonder drastisch voorbeeld van gerichte angst- en paniekzaaierij in crisiscommunicatie betreft een uitgelekt geheim document van het Duitse Bondsministerie van Binnenlandse Zaken van 22. Maart 2020, dat eind maart in de openbaarheid is gekomen (Duits federaal ministerie van Binnenlandse Zaken, 2020). Hieruit blijkt hoe de Duitse regering de “sterke motor van de Duitse economie” draaiende wil houden. De bijzonder cynische en pejoratieve toon in dit document geeft inzicht in hoe het denkt over grote delen van de bevolking (tabel 1).

Tabel 1

4 a. Verduidelijk het slechtste geval!

We moeten af van communicatie over sterftecijfers. Met een procentueel onbeduidend sterftecijfer dat vooral ouderen treft, denken velen dan onbewust en onbewust bij zichzelf: “Ach, zo zijn we van die bejaarden af die onze economie naar beneden sleuren, er zijn er toch al te veel van ons op aarde, en met een beetje geluk erf ik op deze manier wat vroeger”. Deze mechanismen hebben in het verleden zeker bijgedragen tot de banalisering van de epidemie.

Om het gewenste schokeffect te bereiken, moeten de concrete gevolgen van een epidemie voor de menselijke samenleving duidelijk worden gemaakt:

1) Veel ernstig zieke mensen worden door hun familie naar het ziekenhuis gebracht, maar worden afgewezen en sterven tergend langzaam terwijl ze thuis naar lucht happen. Verstikking of niet genoeg lucht krijgen is een oerangst voor ieder mens. De situatie waarin niets kan worden gedaan om familieleden te helpen wier leven in gevaar is, is ook een oerangst. De foto’s uit Italië zijn verontrustend.

2) “Kinderen zullen nauwelijks last hebben van de epidemie”: Vals. Kinderen lopen het gemakkelijk op, zelfs als er een avondklok is, bv. met de kinderen van de buren. Als zij dan hun ouders besmetten en een van hen thuis in doodsangst sterft en zij het gevoel hebben dat het hun schuld is omdat zij bijvoorbeeld vergeten zijn na het spelen hun handen te wassen, is dat het vreselijkste wat een kind ooit kan meemaken.

3) Gevolgschade: Ook al beschikken wij tot dusverre alleen over verslagen van individuele gevallen, toch schetsen deze een alarmerend beeld. Zelfs degenen die na een milde kuur genezen lijken te zijn, kunnen blijkbaar op elk moment een terugval krijgen, die dan plotseling fataal afloopt, door een hartaanval of longfalen, omdat het virus ongemerkt zijn weg naar de longen of het hart heeft gevonden. Dit kunnen geïsoleerde gevallen zijn, maar zij zullen voortdurend als een zwaard van Damocles blijven hangen boven degenen die ooit besmet zijn geweest. Een veel gebruikelijker gevolg is vermoeidheid en verminderde longcapaciteit die maanden en waarschijnlijk jaren aanhouden, zoals vaak is gemeld door overlevenden van SARS en nu het geval is bij COVID-19, hoewel de duur natuurlijk nog niet kan worden geschat.

Bovendien moeten ook historische argumenten worden aangevoerd, volgens de wiskundige formule:

2019 = 1919 + 1929

Men behoeft slechts de bovenstaande cijfers te visualiseren met betrekking tot het sterftecijfer waarvan moet worden uitgegaan (meer dan 1% bij optimale gezondheidszorg, d.w.z. veel meer dan 3% door overbelasting in het geval van besmetting), vergeleken met 2% in het geval van de Spaanse griep, en met betrekking tot de te verwachten economische crisis in het geval van mislukking van de beheersing, dan zal deze formule voor iedereen begrijpelijk zijn.

Tabel 1: Uittreksel uit een uitgelekt geheim document van het Duitse Bondsministerie van Binnenlandse Zaken van 22. Maart 2020.

Als men dit geheime document leest dat door een van de economisch sterkste en dus, althans in het Westen, meest erkende staten ter wereld is geschreven met het doel zelfs zijn kleinste en zwakste burgers opzettelijk in beroering te brengen, moet men twijfelen aan de menselijkheid van de regering van dit land en van gelijksoortig handelende landen als Oostenrijk (bondskanselier Sebastian Kurz: “Binnenkort zal ieder van ons iemand kennen die aan Corona is gestorven.” [30. März 2020] of: “Ontmoet niemand! Elk sociaal contact is er een te veel.” [14. November 2020]) ernstig betwijfelen – pandemie of niet. Maar zelfs dit cynisme is niet verrassend. Net zoals het voor de geneeskunde door haar mechanistisch-reductionistische oriëntatie te voorzien was dat zij bij een volgende pandemie de stresstest met betrekking tot menselijkheid en heelheid niet zou doorstaan, geldt dit ook voor de kapitalistisch-democratische samenlevingen, die sinds de jaren 80 met het neoliberalisme een versnelling hoger zijn geschakeld in termen van ontmenselijking en economisering van de natuur. Volgens Rainer Mausfeld (2019) heeft de neoliberale transformatie van de samenleving op drie manieren een angstverhogend effect: “In de eerste plaats door de concrete materiële gevolgen ervan, namelijk een snelle toename van de sociale ongelijkheid en een groeiend aantal onzekere banen die niet langer bestaanszekerheid bieden. In de tweede plaats door de neoliberale ideologie die het individu de schuld geeft van het falen op de arbeidsmarkt, aangezien hij of zij zijn of haar eigen beroepsfalen moet wijten aan een gebrek aan inspanning en een gebrek aan flexibiliteit om zich aan te passen aan de “markt”. Ten derde, door een ontmanteling en vernietiging van traditionele sociale instanties die een angstverminderende functie hebben door oriëntatie en sociale zekerheid te bieden.”(pp. 10) Net als in de machinegeneeskunde, waar angst en bangmakerij vaak worden gebruikt om medisch advies af te dwingen en de therapietrouw van medicijnen te vergroten (Bartens, 2013), manipuleert de neoliberale overheid systematisch het bewustzijn en wekt zij angst op bij een potentieel opstandige bevolking. Dit komt nu in ongekende vorm tot uiting in de COVID-crisis 19. Wij leven in een “cultuur van de angst” (Mausfeld, 2019, p. 8) en in een “crisis van de geneeskunde” (Foucault, 2003). En dat was al zo lang voor COVID-19.

Het dreigende nieuwe Corona-virus en de angst en paniek die de geneeskunde, de overheid en de media aanwakkeren om het in te dammen, stuiten op een deels getraumatiseerde neoliberale (Mausfeld, 2019) en normopathische (Maaz, 2021) samenleving die bang is voor het echte en het interne (Maaz, 2019), waarvan de biopsychosociale voorbeschadiging (door o.a. sociale ongelijkheid, te hoge eisen, gebrek aan sociale steun) o.a. tot uiting komt in de aanzienlijke toename van stress-geassocieerde ziekten zoals burn-out, somatisatiestoornissen, auto-immuunziekten, PTSS, enz. in de laatste decennia (Hannemann et al., 2019). Reeds von Uexküll en Köhle (1996) beschreven functionele syndromen als “politieke ziekten” – als uitdrukking van een onbewuste reactie van de patiënten op het onbehagen in de cultuur (Freud, 1930) – waartegen de machinegeneeskunde machteloos staat omdat zij zelf deel is van het probleem. Want “in plaats van de sociale relationele problemen op te helderen en de resonantiefunctie van symptomen te onderzoeken, sluit zij zich aan bij de pathogene tendensen van de industriële cultuur door gezondheid en ziekte uitsluitend te interpreteren als individuele problemen van een al dan niet functioneren van lichamelijke mechanismen.” (p. 668)

De vragen die nog moeten worden beantwoord zijn waarom zoveel mensen, ondanks de meest ernstige beperkingen van leven en vrijheid, min of meer kritiekloos de maatregelen volgen om een virus in te dammen dat slechts voor enkelen echt gevaarlijk is, waarom bescherming tegen SARS-CoV-2 als het ware een religie wordt en waarom andersdenkenden in veel gevallen worden bestreden, en waarom het vaccin tegen het virus wordt aangeprezen als ware het de brenger van de verlossing. In dit verband kunnen psychoanalytische overwegingen de eerste aanknopingspunten bieden. Maaz (2021) gaat er bijvoorbeeld van uit dat de virale angst en paniek die door de geneeskunde, de overheid en de media wordt opgewekt, de gevoelens van angst en bedreiging uit de individuele levensgeschiedenis en de sociale stress die bij grote delen van de bevolking zijn onderdrukt, onderdrukt en ontkend, reactiveert en het mogelijk maakt dat deze in de zin van een defensieve voorstelling op SARS-CoV-2 worden geprojecteerd. Biografisch beschadigde, vroegtijdig getraumatiseerde en angstige mensen konden er dus onbewust van uitgaan dat de vernietiging van het virus ook de diepgewortelde trauma’s en conflicten van hun eigen levensgeschiedenis zou overwinnen. Deze verschuiving naar de collectieve dreiging van SARS-CoV-2 zou dus het grote voordeel hebben dat individuele problemen en de eigen precaire sociale omstandigheden aan één enkele externe oorzaak kunnen worden toegeschreven, en dat de bestrijding ervan alle quasi-levensreddende maatregelen zou rechtvaardigen (Maaz, 2021). Dit zou ook verklaren waarom veel mensen, ook jonge en zogenaamd gezonde mensen, zich laten verleiden door de wereldwijde vaccinatiepropaganda, ondanks de bekende onvolwassenheid en inmiddels ook bekende kans op schade van de vaccins tegen SARS-CoV-2, die vaak gebaseerd zijn op nieuwe technieken.

5. Conclusie

Was de COVID-19-crisis maar eindelijk voorbij, zo hoort men vaak zeggen, dan zou het wel weer goed gaan, dan zou de oude normaliteit weer hersteld zijn! In de zin van het principe van zelfgelijkvormigheid doen dergelijke uitspraken denken aan wat patiënten met somatoforme pijnstoornissen vaak melden als het gaat om hun zo vurig gewenste verbeterde kwaliteit van leven. Als alleen de “fysieke” pijn eindelijk weg zou zijn, dan zou men in orde zijn!

” Lees verder

%d bloggers liken dit: