Duitsland meldt hoogste inflatie import sinds 1981

duitsland-meldt-hoogste-inflatie-import-sinds-1981

13-09-21 04:00:00,

Duitsland meldt een zeer sterke stijging van de inflatie van de importprijzen, de hoogste sinds 1981, dus sinds 40 jaar.
Het Statistisches Bundesambt zag de prijzen van de import in juli gestegen met 15% sinds dezelfde maand 2020. Ten opzichte van de maand ervoor steeg het prijsniveau van de import zelfs met 2,2%. Als dat lineair over 12 maanden zou worden berekend spreken we van rond 25% op jaarbasis.

De grootste oorzaak van deze snelle stijging van importprijzen ligt bij de energie. De import van aardgas is maar liefst met 170,5% gestegen en van ruwe olie met 68,9%. Het indexcijfer van de invoerprijzen, exclusief ruwe aardolie en aardolieproducten, is in juli 2021 met 12,2% gestegen ten opzichte van juli 2020 en ten opzichte van juni 2021 met 2,0%.

De prijzen van de Duitse export zijn in juli 2021 met 6,3% gestegen ten opzichte van dezelfde maand van 2020. Ook dit is een uitzonderlijke stijging want de grootste sinds 1982.

Met het verschil in stijging tussen import en export is er op macroniveau sprake van een aanzienlijk verlies aan koopkracht. Uiteraard pakt het effect per segment en groep van personen sterk verschillend uit. De kosten van energie zal uiteindelijk bij vrijwel alle Duitsers in de portemonnee merkbaar worden. Het zal een argument zijn om nu versneld naar duurzame energie over te stappen.

Toch meldt Reuters dat ook op het duurzaamheidsfront stijgende prijzen de ontwikkeling van zonne-energie afremmen.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: