In het Westen domineren nog steeds alleen monopolies – ten nadele van de burgers

in-het-westen-domineren-nog-steeds-alleen-monopolies-–-ten-nadele-van-de-burgers

15-09-21 09: 58: 00,

Door Peter Haisenko

Concurrentie en vrije markten worden verondersteld de basis te zijn van het westerse kapitalisme en het democratische systeem. De ontwikkeling naar steeds grotere eenheden heeft echter monopolies doen ontstaan, zowel in economisch als in politiek opzicht. Daarom is er nauwelijks nog echte concurrentie, zeker niet in de politieke sfeer.

Sinds enkele jaren hebben internetgiganten als Amazon & Co. de principes van de concurrentie op hun kop gezet. De grote detailhandelsconcerns hebben koperskartels gevormd die kunnen bepalen of en hoe een producent mag overleven. Zij bepalen hun aankoopprijs en dus welke lonen producenten hun werknemers kunnen betalen. Het enige wat overblijft van concurrentie is hoe producenten elkaar overbieden bij loondumping. Het gaat zo ver dat handelsreuzen

” Lees verder

%d bloggers liken dit: