La Palma bereidt eventuele evacuatie voor vanwege mogelijke vulkaanuitbarsting

la-palma-bereidt-eventuele-evacuatie-voor-vanwege-mogelijke-vulkaanuitbarsting

15-09-21 08:23:26,

—————————————————————————————————————————————–

Wetenschappers vrezen dat VS en Europa getroffen worden door tsunami van 40 tot 90 meter hoog als deel eiland in zee stort – In worst case scenario zal half Nederland onderlopen

—————————————————————————————————————————————–

Op 29 december berichtten we over het Canarische eiland La Palma, dat in een week tijd door meer dan 600 aardschokken was getroffen. Wetenschappers waarschuwden begin deze eeuw dat bij een grote vulkaanuitbarsting de westelijke kant van het vulkaaneiland in zee kan storten, met een mega tsunami tot wel 90 meter hoog als gevolg, die zowel Europa als Noord Amerika zal treffen. In het worst case scenario komt half Nederland onder water te staan. Sinds 11 september worden er uitgerekend onder het onstabiele deel een groot aantal nog veel krachtigere schokken op een veel kleinere diepte geregistreerd, zozeer dat het land erboven reeds enkele centimeters is verschoven. De burgemeester van La Palma heeft dan ook het pre-evacuatie protocol geactiveerd.

Eerder vandaag heeft de regering van de Canarische eilanden de EU gevraagd de Copernicus Emergency Satelliet te activeren vanwege de almaar heviger wordende seismische activiteit op La Palma. De satelliet kan in real time nauwkeurig alle schokken en eventuele landverschuivingen monitoren.

Sergio Rodriguez, de burgemeester van El Paso, heeft bevestigd dat wordt gewerkt aan het updaten van het evacuatie protocol, dat zal worden geactiveerd zodra er een aanstaande eruptie dreigt van de 439 meter hoge Teneguía vulkaan.

De krachtigste beving tot nu toe mat 3,4 op de schaal van Richter, en werd door de eilandbewoners gevoeld. De bevingen vinden plaats op een diepte van 10 tot 12 kilometer, daar waar dat eind december nog 30 kilometer was. Eén schok van 1,1 werd op slechts 1 kilometer diepte gemeten. Dat lijkt erop te wijzen dat het magma tot vlak onder de vulkaan is opgestuwd.

Gisteren werd al een kleine landverschuiving van 1,5 centimeter geregistreerd. Het oppervlakte van het land waaronder de schokken plaatsvinden is vandaag al met 6 centimeter gestegen en vervormd. (1)

VS en Europa getroffen door tsunami van tientallen meters hoog?

In 2001 publiceerde het tijdschrift Geophysical Research Letters een artikel van de seismologen Simon Day en Steven Ward, die schreven dat een groot deel van het westelijke stuk van het eiland bij een volgende vulkaanuitbarsting in zee kan schuiven,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: