Russisch Debat: De Oktoberrevolutie – een product van Duitsland?

russisch-debat:-de-oktoberrevolutie-–-een-product-van-duitsland?

15-09-21 10: 30: 00,

In de Russische media worden de sociale verworvenheden van het Sovjettijdperk consequent verzwegen of belachelijk gemaakt. In Russische geschiedenisfilms overheerst de opvatting dat de Oktoberrevolutie niet het resultaat was van sociale ongelijkheid en een verloren oorlog, maar dat het een staatsgreep was van de Bolsjewieken. De putschisten werden naar verluidt door Duitsland gefinancierd. Deze opvatting van de geschiedenis past in de angst van het Kremlin voor een kleurrijke revolutie, waarin het Westen eigenlijk een groot belang heeft. Door Ulrich Heyden.

Soms komen er woorden uit de mond van Vladimir Poetin die je doen afvragen. Op 1 september verklaarde de Russische president tijdens een bijeenkomst met schoolkinderen dat als er 1917 geen Oktoberrevolutie en 1991 geen ontbinding van de Sovjet-Unie was geweest, de bevolking in Rusland nu niet 146 maar veel meer zou bedragen. “Sommige experts denken dat we een bevolking van 500 miljoen mensen zouden hebben.”

Poetin weet het,

” Lees verder

%d bloggers liken dit: