Van microscoop naar satelliet

van-microscoop-naar-satelliet

15-09-21 06:00:00,

Marleen Roelofs.

Kan een overvloed aan gegevens over het klimaat de diagnose ervan verslechteren?

Een gastbijdrage van Marleen Roelofs (Nederland/Italië).

Anatomie en Medicijnen in de oudheid

De eerste anatomen deden onderzoek op lichamen van dieren en op lijken van mensen. Het moet indrukwekkend geweest zijn de eerste waarnemingen te doen van hoe spierweefsel, de bloedtoevoer en hoe het zenuwstelsel in elkaar zaten. Medici werkten met de bestudering van de anatomie en fysiologie van de mens en biologen gebruikten de microscoop om de micro-organismen en biologische weefsels te bestuderen. Er werd voortdurend gemeten; de lengte van de ledematen, vooral de verhoudingen ertussen, de omvang van de hersenen, hoeveel urine er geproduceerd werd en hoeveel daarvoor gedronken was tot aan de hoeveelheid O2 die ingeademd en de CO2 die uitgeademd werd toe. De hele stofwisseling werd onderzocht.

Dit was een tijd waarin de mens begon te begrijpen hoe zijn eigen lichaam functioneerde en er zullen best wat onderzoekers geweest zijn die een beetje bang werden voor hun eigen gezondheid. We zijn in staat gebleken te beschrijven hoe de ionen pompen als die van waterstofprotonen werken – een van de zovele moleculaire ‘machines’ die deel uitmaken van de cellen van elk levend organisme. De kleinste details kunnen onderzocht en beschreven worden en er kan een logisch verband tussen al deze gegevens gelegd worden zodat we het bestaan van een levend organisme bijna helemaal kunnen begrijpen.

Homeostase

Een organisme leeft dankzij het feit dat zijn inwendig milieu door een proces van homeostase chemisch en fysisch in evenwicht gehouden wordt. Er zijn optimale waarden zoals temperatuur en pH van het lichaam die ‘automatisch’ op peil gehouden worden door datzelfde lichaam. Wordt ons lichaam te koud, dan slaat de thermostaat in onze hypothalamus in het centrum van ons brein aan en geeft zodanig seinen via ons centrale zenuwstelsel aan het periferische zenuwstelsel dat onmiddellijk kippenvel gegenereerd wordt, waardoor ons lichaam de warmte beter vasthoudt. Wordt het te warm, dan gaan onze poriën open en gaan we zweten om af te koelen.

Bij een toename van de zuurtegraad of daling van de pH-waarde van het bloed, waarbij de verhouding tussen H+ en OH- gealtereerd is zullen we sneller gaan ademen. De daling van CO2 leidt vervolgens tot een stijging van het pH.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: