De open aderen van Latijns-Amerika – 50 jaar van een literaire mijlpaal van historische verlichting

de-open-aderen-van-latijns-amerika-–-50-jaar-van-een-literaire-mijlpaal-van-historische-verlichting

20-09-21 11: 18: 00,

Sinds april 2021 vieren uitgevers, universiteiten en media van verschillende landen de 50. Verjaardag van de eerste editie van een boek dat nog steeds op massale belangstelling van lezers van twee generaties kan rekenen. De titel: “De open aderen van Latijns-Amerika” door de Uruguayaanse schrijver en publicist Eduardo Galeano. Door Frederico Füllgraf.

“Ik heb “De open aderen van Latijns-Amerika” geschreven om de ideeën van anderen en mijn eigen ervaringen te verspreiden, die, op een realistische schaal, een beetje kunnen helpen om de vragen te verduidelijken die ons altijd hebben achtervolgd: Is Latijns-Amerika een wereldregio die veroordeeld is tot vernedering en armoede? Veroordeeld door wie? Is het de schuld van God, of van de natuur? Is het ongeluk niet een product van de geschiedenis, door de mens gemaakt en dus door de mens omkeerbaar? Dit boek is geschreven met de bedoeling bepaalde omstandigheden te onthullen die de officiële geschiedschrijving – het verhaal verteld door de overwinnaars – verbergt of waarover wordt gelogen”

Dat schrijft de pas 31-jarige Galeano in het voorwoord van de eerste uitgave van de Mexicaanse uitgeverij Siglo XXI in april 1971.

” Lees verder

%d bloggers liken dit: