Nederland straks in recessie dankzij Chinese vastgoedreus Evergrande ? – Café Weltschmerz

nederland-straks-in-recessie-dankzij-chinese-vastgoedreus-evergrande-?-–-cafe-weltschmerz

22-09-21 01:36:00,

Het Chinese vastgoedconcern Evergrande verkeert in slecht weer: “Dit is een moment met Lehman-potentie,” aldus financieel journalist Arno Wellens. Hij verwijst naar september 2008 toen Lehman Brothers failliet werd verklaard. De val van de grote investeringsbank luidde destijds het begin in van een wereldwijde kredietcrisis en economische recessie. Er staan u wellicht zware tijden te wachten.

Ondanks de coronacrisis doet de aandelenmarkt het goed, is de werkloosheid laag en is er zojuist op Prinsjesdag gesproken over een verwachte economische groei van meer dan drie procent. Maar hoe robuust is het financiële model? Critici zoals Willem Middelkoop en Arno Wellens denken dat het wankel is en waarschuwen al jaren voor een komende crisis. Centrale banken blijven geld creëren en schulden blijven groeien, maar ondertussen zijn de structurele problemen in het financiële en economische systeem zoals die in 2008 aan het licht kwamen, niet opgelost, vinden zij. De problemen van Evergrande lijken op die van Lehman Brothers dertien jaar geleden.

Evergrande 101 (Dutch) https://t.co/mDTjz3f4ZB

— Willem Middelkoop (@wmiddelkoop) September 21, 2021

In de zomer van 2008 leek er ook geen vuiltje aan de lucht: de koersen van aandelenbeurzen gingen de lucht in en de vastgoedmarkt was booming. En toen viel de investeringsbank Lehman Brothers in september. De economische hoogconjunctuur bleek een bubbel: leningen werden verstrekt met geleend geld, dat terugbetaald zou worden met het geld van leningen die werden uitgegeven. Een solide economische basis ontbrak, te grote risico’s werden genomen door banken en  nietsvermoedende consumenten hadden geen weet van de rol die ze speelden in het spel. Maar het raakte hen wel.

Banken werden voorzichtig met kredietverstrekking, bedrijven moesten bezuinigen, banen gingen verloren en huizenprijzen kwamen onder water te staan. Vooral dat laatste is cruciaal. Hypotheken waren te hoog en konden niet meer afbetaald worden en het onderpand van het huis werd ineens een stuk lager. Het zorgde voor veel leed onder huizenbezitters. Het is mogelijk wederom een vastgoedbubbel die de economie onderuit haalt.

Terwijl de huizenprijzen in Nederland door het dak gaan, verkeert het Chinese vastgoedconcern Evergrande in zwaar weer. Het bedrijf investeerde met geleend geld in vastgoed en speculeerde op hoge verkoopprijzen om die leningen terug te betalen. Nu de prijs echter is opgedreven vallen de kopers weg: er staat nog 255 miljard aan schulden open maar het geld komt niet meer binnen.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: