Heerser van de duisternis

heerser-van-de-duisternis

25-09-21 01: 57: 00,

“Het verval van het bestaande garandeert niet zijn overwinning.”
Christoph Menke (Op de dag van crisis, 2018)

Fantasie, merkte Immanuel Kant ooit op, is ons goede genie – of onze demon. De demon staat, mythologisch gezien, tussen de stervelingen, wij mensen dus, en de goden. Wij komen altijd in dit demonisch gehallucineerde tussenrijk, leert Sigmund Freud ons, via de afleidingen van onze dromen – en onze dromen, zo sluit de cirkel, voeden het reservoir van onze fantasieën. Maar welke geheime collectieve droom brengt een superheld in een vleermuiskostuum tot leven?

Als we Christopher Nolans “The Dark Knight” (2008) door de heterodoxe lens van de sociologische droominterpretatie bekijken, kunnen we het plezier in de terugkeer van het verdrongene met voldoende precisie vatten, de innerlijke relatie tussen beeld en droom ontcijferen op de wijze van het cinematografisch geïnspireerde situationele beeldonderzoek (1).

In de dramaturgische climax van de beroemde scheepsscène van de film ensceneert de Joker, met verpletterende intensiteit belichaamd door Heath Ledger, het sociale experiment dat de toekomst van Gotham City moet bepalen. In een perfide samensmelting van het klassieke prisoner’s dilemma met het Milgram experiment, legt de Joker aan de burgers van de stad uit (2): (“Vanavond, zullen jullie allemaal deel uitmaken van een sociaal experiment. Door de magie van dieselbrandstof en ammoniumnitraat,

” Lees verder

%d bloggers liken dit: